Румънският парламент прие закон за обявяване на състояние на тревога във връзка с новия коронавирус

  • 14 май 2020 07:18

  • 1000
  • 0
Румънският парламент прие закон за обявяване на състояние на тревога във връзка с новия коронавирус
© Pixabay

Долната камара на румънския парламент, Камарата на депутатите, прие закон за ограничителни мерки във връзка с пандемията от новия коронавирус в периода на състоянието на тревога, което се въвежда в страната от 15 май. Това съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от ТАСС.

Текстът беше подкрепен от 267 депутати, 26 бяха против, а петима се въздържаха. Вчера законопроектът беше одобрен от Сената.

Депутатите внесоха множество изменения в правителствения законопроект. Състоянието на тревога трябва да бъде одобрено от парламента, ако действа в поне половината територията на страната. То може да е в сила не повече от 30 дни, а глобите за нарушаване на мерките му не бива да надхвърлят 15 000 леи (3100 евро). В периода на действието му може да работят търговски центрове с площ до 15 000 кв. м, както и терасите на ресторанти при спазване на санитарните мерки за безопасност.

От 15 май Румъния влиза в състояние на хаос

Съгласно закона състоянието на тревога може да се въведе в Румъния не по-рано от 18 май, тъй като се отделят два дни за евентуални обжалвания на нормативния акт в Конституционния съд, а след това текстът трябва да бъде утвърден от президента. Това означава, че ако правителството не намери правно решение на този проблем, при изтичането на срока на действие на извънредното положение на 14 май ще възникне законодателен вакуум и поне до понеделник в страната няма да има никакви ограничителни мерки, отбелязва ТАСС.

По последни данни в Румъния са потвърдени 16 002 заразени с новия коронавирус, в това число 7961 оздравели и 1036 починали. 14 313 души са под карантина, а 18 980 в домашна изолация, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини