Заразата от коронавируса се прехвърли от големите градове към Югоизточна и Черноморска Турция

  • 13 май 2020 14:03

  • 2799
  • 0
Заразата от коронавируса се прехвърли от големите градове към Югоизточна и Черноморска Турция
© Getty Images/Guliver

Здравните власти в Турция алармираха за увеличение на заразените с COVID-19 в югоизточните и черноморските области на страната поради разхлабването на ограничителните мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Като резултат от предприетите ограничения в големите метрополии Истанбул, Анкара, Измир и др. броят на заразените намалява, но в югоизточните и източните области се увеличават, предупреждават експертите, съобщава БТА.

53 жертви на коронавируса в Турция за последното денонощие

В Батман броят на заразените през последните дни е надхвърлил 450 души, след като в началото на епидемията те са били единици, съобщи валията Хулуси Шахин. В Ушак, град с около 350 хиляди население, от 38 в началото през последните дни заразените са станали 441 души. В най-големият югоизточен окръг Газиантеп, където живеят около 2,5 милиона жители, по думите на валията Давут Гюл, от 49 в началото заразените са скочили на над 750 души при направени 11 хиляди теста. В окръга живеят и голям брой сирийски бежанци.

В Мардин, град край турско-сирийската граница, където са регистрирани досега 8 смъртни случая, числото на заразаните също е нараснало в пъти. Тревожно е положението и в черноморските окръзи Ризе и Зонгулдак.

След регистриран известен спад, в началото на месец май има значително увеличение на заразените. Според здравните власти разхлабването на ограничителните мерки, излизането на повече хора навън в топлото време, неспазването на социалната дистанция, събирането на много хора са основните причини за увеличаването на заразата от COVID-19 в тези области.

След разхлабването на карантинните мерки голяма част от населението се поддаде на илюзията, че епидемията е приключила, че сме се преборили успешно. А това не е така. Населението загърби предписанията, започнаха да идват много хора от други окръзи, да се събират многочислени групи на ифтарите (мюсюлманските вечери през Рамазана). А реазултатите са много тревожни, коментира директорът на окръжната дирекция по здравеопазване в Ризе д-р Мустафа Тепе.

Междувременно днес стотици хиляди деца и младежи под 14-годишна възраст за пръв път получиха разрешение да излязат от къщи след около 40-дневна изолация за 4 часа. Но при задължително носене на маски, спазване на дистанция в парковете и градините.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини