Румъния ще получи 400 респиратора до две седмици

  • 28 април 2020 09:51

  • 934
  • 0
Румъния ще получи 400 респиратора до две седмици
© Getty Images/Guliver

Румъния има нужда от най-малко 2000 респиратора за най-тежко засегнатите от COVID-19 пациенти, а премиерът Лудовик Орбан заяви, че до две седмици в страната ще пристигнат 400 такива апарата, съобщава телевизия Диджи24.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

"Имаме нужда от най-малко 2000 респиратора, за да можем да се справим с всякаква ситуация. Вече мога да ви кажа, че след период, в който беше изключително трудно купуването на респиратори на пазара, имаме гаранцията, че ще пристигнат в Румъния в рамките на 15 дни 400 новозакупени респиратора", посочи премиерът. 

Премиерът уточни, че става дума за 200 респиратора, идващи от САЩ след разговор между президента Клаус Йоханис и американския му колега Доналд Тръмп, и други 200 апарата, договорени с Южна Корея.

Извънредното положение в Румъния може да бъде удължено и след 15 май

Орбан посочи, че правителството има проекти за вътрешно производство на респиратори, допълва БТА.

"Тук има три проекта, които се развиват паралелно. Един от проектите се обсъжда пак с американската страна, с една компания производител, която предостави на един румънски производител целия план за производство на техните респиратори, с условието да не произвеждаме за продажба, а само необходимото за здравната система в Румъния", обясни премиерът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини