Извънредното положение в Румъния може да бъде удължено и след 15 май

  • 28 април 2020 09:08

  • 1223
  • 0
Извънредното положение в Румъния може да бъде удължено и след 15 май
© Getty Images/Guliver

"Шок след отпускането: Съществува риск да бъде удължено извънредното положение", пише днес румънският в. "Гъндул", цитирайки изявление от снощи на здравния министър Нелу Татару.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Два месеца след първия случай на коронавирус Румъния достигна до 11 339 заразени, от които 631 души загубиха битката със смъртоносния вирус, посочва изданието. 

Татару предупреди в интервю за Ромъния ТВ, че ако новите случаи не спаднат, извънредното положение може да бъде удължено и след 15 май, когато изтича срокът му. Вестникът на помня, че президентът Клаус Йоханис и премиерът Лудовик Орбан увериха, че извънредното положение ще бъде отменено в средата на май.

С 303 нови случая на COVID-19 броят на заразените в Румъния достигна 11 339 души

"Съществува риск от удължаване на извънредното положение, но се надявам да запазим социалната дистанция. Препоръчвам за 1 май да се спазват правилата за доброволна изолация", заяви Татару.

Той отбеляза, че Румъния все е още е във възходяща тенденция по отношение на броя на новите случаи. "Трябват ни 7-10 дни, до две седмици, за да видим дали имаме растящ брой, а след това още две седмици, за да видим, че спада", посочи здравният министър.

В. "Адевърул" цитира изявление на премиера Лудовик Орбан, който призова румънците след 15 май "да не свалят гарда" въпреки планираното разхлабване на ограниченията и да продължат да спазват установените правила за дистанция, хигиена, използване на маски и т.н.

След 15 май може да има разхлабване на ограничителните мерки в Румъния

Той заяви за телевизия Диджи24, че ограничителните мерки ще бъдат облекчавани поетапно, като всеки етап ще бъде преценяван от епидемиолозите. Орбан посочи, че първо ще отпаднат ограниченията за движение в рамките на населените места.

По отношение на парковете той заяви, че рискът там е относително малък и вероятно ще бъдат включени в мерките за облекчаване. Хотелите ще могат да работят нормално, но не и ресторантите, тъй като там няма как да се носи маска, посочи премиерът. Той добави, че няма да отпаднат и ограниченията за представленията, тъй като събирането на много хора на едно място носи голям риск от предаване на вируса.

В. "Журналул национал" пише, че Орбан е съобщил, че правителството подготвя план за рестартиране на икономиката след кризата, който включва отпускането на най-малко 750 милиона евро в подкрепа на малките и средни предприятия. Той добави, че със средства от Европейския съюз ще бъдат покрити част от разходите за техническа безработица, а 350 милиона евро ще бъдат предоставени на Румъния за осигуряване на материали и оборудване.

Орбан каза също, че пенсиите на румънците ще бъдат увеличени от есента, но не каза с колко, пише "Журналул национал".

"Искаме увеличение на пенсиите, ще увеличим пенсиите, това е нашата цел, предвидили сме паричните суми. От друга страна трябва да направим много прецизен анализ в настоящия икономически контекст, развитието на румънската икономика, бюджетните приходи", подчерта премиерът.

На въпрос дали пенсиите ще бъдат увеличени с 40 процента от септември, както беше планирано по-рано, Орбан не даде конкретен отговор, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини