Най-тежките случаи на COVID-19 в Северна Македония ще се лекуват с озон и плазма

  • 28 април 2020 08:33

  • 1217
  • 0
Най-тежките случаи на COVID-19 в Северна Македония ще се лекуват с озон и плазма
© Pixabay

В Градската обща болница "8 септември" в Скопие е пристигнал апарат за озонотерапия, който ще бъде използван за най-тежко болните от COVID-19, информира министърът на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от вестник "Нова Македония" и БТА.

Озонирането на кръвта е метод, който се използва за лечение на тези пациенти, преди всичко на най-тежките случаи, отбеляза Филипче. Става дума за метод, с който се озонира една определена част от кръвта, която се източва от пациента, а след това в се връща в пациента озонирана, каза Филипче.

Един починал, седем новозаразени и 24 излекувани пациенти в Северна Македония

За утре в Института по трансфузионна медицина е насрочена първата екстракция на плазма, която също така ще се използва за лечение на пациенти заболели от COVID-19. Този метод предвижда с плазма от кръвта на вече излекувани пациенти да се лекуват най-тежко болните.

Филипче подчерта, че този начин на лекуване с кръвна плазма може да се приложи само при пациенти, при които има индикации за такова лечение, отбелязва в. "Нова Македония".

Парламентът не може да се свика преди в страната да се произведат парламентарни избори. Това заявил председателят на парламета на Северна Македония Талат Джафери, съобщават изданията в Скопие. Според Джафери свикването на парламента без избори би било опит за преврат. На 16 февруари всички депутати гласуваха за прекратяване на мандата. Парламентът ще се събере след следващите избори, заявил Джафери.

САЩ стоят зад Северна Македония в това време на криза. Това заявил държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в разговор с президента на Северна Македония Стево Пендаровси, съобщава "Слободен печат". Помпейо поздравил Пендаровски за пълноправното членство на страната в НАТО и решението на ЕС да започне присъединителни преговори.

Тези две исторически събития станаха възможни благодарение на Преспанския договор, подписан през 2018 г., изтъкнал Помпейо. Помпейо и Пендаровски разговаряли също за международните усилия в борбата с Ковид-19. Държавният секретар на САЩ също така изтъкнал, че САЩ стоят зад Северна Македония в това време на криза, пише "Слободен печат".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини