Реджеп Ердоган: Разпространението на вируса навлиза в нова фаза

  • 21 април 2020 20:10

  • 4133
  • 1
Реджеп Ердоган: Разпространението на вируса навлиза в нова фаза
© Getty Images/Guliver

Според президента на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва разпространението на вируса в страната навлиза във фаза на оформяне на плато. Той заяви, че властите планират завръщане към нормалния живот в края на май, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По време на видеоконферентен разговор с ръководството на Партията на справедливостта и развитието турският президент заяви, че пандемията с нейните икономически последици се е превърнала в най-голямата криза след Втората световна война.

Общият брой на заразените с коронавируса в Турция достигна 95 591 души

Броят на жертвите на коронавируса в Турция достигна 2259, а броят на заразените – почти 95 600. Новите потвърдени случаи днес са над 4600, други 119 турски граждани са загубили живота си заради болестта. Оздравели са почти 15 000 човека.

Днес на пазарите и в магазините в големите градове имаше множество клиенти и се образуваха опашки. На някои места щандовете бяха поизпразнени. Хората се запасяват с по-големи количества продукти поради забраната за излизане от домовете от четвъртък до неделя и заради започващия в петък свещен месец Рамазан.

Истанбулските аптекари поискаха общините и изборните квартални отговорници (мухтари) да раздават осигуряваните безплатно маски (по 5 на човек на седмица).

123 жертви на коронавируса в Турция за денонощие

Председателят на съюза на фармацевтите в града Зафер Дженап Саръалиоглу посочи, че до момента са били раздадени 13 млн. маски в града. Той допълва, че раздаването на маските блокира рутинната работа по продажба на лекарства и консултиране на гражданите. Много хора все още обаче не могат да се снабдят с осигурените маски, тъй като се намират в градове, различни от адресната им регистрация. Те не могат да се приберат заради наложената забрана за пътувания от и до 31 големи града в страната, а получаваните безплатно маски се предоставят срещу код и само в градовете, където съответният човек е регистриран.

Синдикатът на здравните и социалните работници съобщи, че на 39% от тях не са били направени тестове за коронавирус. Синдикатът се позовава на представително изследване сред почти 300 здравни заведения в 52 области на страната. Данните сочат, че в 59% от болниците е имало случаи на заразени с коронавируса здравни работници.

През март и април в Истанбул са били регистрирани 2100 смъртни случая повече от същия период през изминалите две години, пише в критична към действията на турските власти статия в-к „Ню Йорк Таймс“. Според изданието това „намеква, че Турция крие по-голямо бедствие“, свързано с коронавируса. Според статията регистрираните тази година смъртни случаи са с около 1/3 по-високи от средните за петте седмици от 9 март до 12 април през 2018 и 2019 г.

В материала се уточнява, че не е задължително всички починали да са директен резултат от корона-вируса, но данните „сочат рязък скок в смъртните случаи, който съвпада с началото на епидемията.“

Турският туризъм ще стартира новия сезон в средата на май

По-рано подобни данни бяха публикувани в популярен турски интернет-форум. Около 10 млн. души могат да останат без работа, сочи анализ за последствията от коронавируса на асоциацията на турските счетоводители. Според доклада на сдружението 2 млн. собственици на малък бизнес са най-тежко засегнати. От съюза отбелязват, че плащания са били отложени, но нищо не е било направено за компенсиране на пропуснатите доходи и препоръчват властите да подпомогнат заплащането на режийните разходи и да бъде предоставена финансова помощ на всички, които са загубили работата си, както и на малкия бизнес.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.22 | 01:58

1
В сравнение със заразените смъртността е малка.Но сега когато се завърнат 25 000 граждани на Турция може би ще се увеличи в пъти заболелите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини