В Турция проверяват всеки, който изглежда под 20 години или над 65

  • 12 април 2020 11:44

  • 1027
  • 1
В Турция проверяват всеки,  който изглежда под 20 години или над 65
© Getty Images/Guliver (Архив)

Полицията в Турция извършва рутинни проверки на самоличността по улиците и спира всеки, който изглежда под 20 години или над 65. Причината е наложеният полицейски час за млади и възрастни, съобщи БТА, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Работниците в заводи продължават обаче да ходят на работа, хората свободно се возят в автобуси, а много офиси продължават да бъдат отворени.

Мотивирайки се с икономически съображения, президентът Реджеп Тайип Ердоган досега се въздържаше от по-драстични мерки за овладяване на епидемията от коронавирус. Но с рязко нарастващия брой на заразените мнозина вярват, че той няма да може да отлага налагането на тотална карантина за дълго време.

В петък властите наложиха изненадващ двудневен полицейски час в 31 градове, за да намалят движението през уикенда. Това накара хората да излязат на улиците, а пред магазините за хранителни стоки се извиха дълги опашки. Мнозина пренебрегнаха правилата за социална дистанция и не носеха задължителните предпазни маски за лице.

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция достигнаха над 52 000 с над 1100 смъртни случая от първия обявен на 11 март. Това накара Световната здравна организация да заяви, че е "разтревожена от рязкото увеличение на разпространяването на вируса в Турция през последната седмица".

Ерхан Баба, 25 годишен счетоводител в Истанбул, казва, че няма друг избор освен за ходи на работа, независимо от риска да се зарази. "Трябва да бъда навън. Трябва да използвам обществения транспорт. Трябва да ходя до банки. Принуден съм за излизам, за да върша работата си и да изкарвам прехраната си", казва той.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че над 6000 възрастни хора са били глобени и 149 други съдебно преследвани за нарушаване на полицейския час в страната наред с 3000 глоби и 102 съдебни преследвания за млади хора.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1027 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЭО

2020.04.12 | 15:39

1
СВЕТОВНАТА ЭДРАВНА ОРГАНИЭАЦИЯ вместо само да съветва и да отправя ненужни вече предупеждения,когато пандемията е факт,да работи превантивно эа съэдаване на широкоспектърни ваксини на баэата на вече съществуващи такива ,да аналиэира случилото се,да насочи иэследванията в посока на мутацията на вирусите,эащото под слънцето няма нищо ново,всичко е эабравено старо или негова модификация .

Добави коментар

Водещи новини