Сръбският президент не изключва възможността Белград да бъде поставен в карантина

  • 08 април 2020 09:57

  • 536
  • 0
Сръбският президент не изключва  възможността Белград да бъде  поставен в карантина
© Булфото (архив)

Сръбският президент Александър Вучич не изключва възможността Белград да бъде поставен под 24-часова карантина заради коронавируса, съобщава в. "Вечерне новости". В предаване на държавната телевизия РТС той заяви, че в Белград живеят 22,9 процента от населението, а 50 процента от заразените живеят или се лекуват в столицата. Все пак той изрази надежда, че до един месец ще бъде отменено извънредното положение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Президентът каза още, че заради епидемията гражданите няма да могат да отпразнуват Великден с близките си. Той предупреди гражданите да спазват ограничителните мерки и попита: "Мислите ли, че имаме достатъчно полицаи и войници да задържат хората, които се събират по парковете или по домовете си и дори публикуват снимки в социалните мрежи?" Вучич обяви, че вече има заразени 58 войници, двама от които са в тежко състояние.

Още седем починали от коронавирус и още 292 заразени в Сърбия

Вече няма време за чакане, ако ще въвеждаме драстични мерки, сега му е времето, казва за в. "Данас" епидемиологът Предраг Кон. Той уточнява, че сега е пикът на епидемията, който ще продължи още десетина дни, но има един положителен факт - асимптоматичните инфекции, които се откриват сега, се предават трудно и теоретично е възможно вирусът вече да отслабва.

Вестник "Блиц" пише, че SOS телефоните в Клиниката за невропсихиатрия най-често звънят заради страх от болести. Гражданите най-често искат информация за коронавируса, казва директорката на клиниката Ивана Сташевич. В клиниката 24 часа дежурят психиатри и психолози, а службата за спешна помощ извършва огромен брой прегледи. Според нея главен източник на страха от болестта е незнанието и затова дежурните на SOS линията упътват хората как да се информират правилно за опасностите от коронавируса и да следят официалните ограничителни мерки, което води до намаляване на страха.

,,Най-добрият изход от кризата, освен информирането, е подкрепата от хората, които обичате, от колегите, както и съзнанието, че може да допринесете за обществото по време на кризата", казва Сташевич.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини