Турция открива две болници за 45 дни заради коронавируса

  • 07 април 2020 09:24

  • 780
  • 1
Турция открива две болници за 45 дни заради коронавируса
© Pixabay

Турция ще открие две болници в срок до 45 дни, предназначени за пациенти с коронавирус, съобщи турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, информира БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32661

Новите болници ще бъдат изградени на летищата в Йешилкьой (летище "Ататюрк", което бе заменено от новопостроеното летище "Истанбул") и Санджактепе в Истанбул, уточнява в. "Йени шафак". Всяка от тях ще бъде с капацитет за хиляда пациенти.


Ердоган съобщи новите стъпки в борбата с коронавируса след заседание на кабинета, проведено чрез видеоконферентна връзка. Той обеща и помощ за още 2,3 милиона домакинства, след като държавата вече подпомогна 1,3 милиона граждани в нужда, отбелязва още проправителственият вестник.


"Полеви болници в Истанбул", гласи заглавието по темата на в. "Йеничаг". Изданието съобщава също, че в Турция вече е забранена продажбата на маски. Това съобщи президентът Ердоган след вчерашното заседание, като добави, че предпазните маски се раздават безплатно в страната, включително в супермаркетите и на пазарите. Турците могат да получат безплатни маски и чрез заявка в Интернет.


Опозиционният в. "Биргюн" твърди, че т.нар. градски болници - огромни многопрофилни болнични комплекси, които бяха открити през последните няколко години в Турция - не вършат работа и дори засилват риска от зараза. Гражданите със съмнения за коронавирус, които търсят помощ в тези лечебни заведения, са принудени да посещават повече от една сграда в комплексите дори и само за да им бъде поставена диагноза, пише "Биргюн". "Прекалено големите във физически план здравни заведения след време могат да се превърнат в център на зараза с болестта", предупреждава д-р Баязът Илхан, цитиран от изданието.

"Незабавно отворете болниците" - този призив, отправен от 112 организации, членуващи в платформата "Отворете моята болница", публикува в заглавие днес в. "Джумхуриет". Организациите настояват да бъдат отворени шест болници в Анкара, които са били затворени след откриването на Анкарската градска болница.

"Преди да е станало късно, преди жертвите да са се увеличили, отворете закритите болници", призовават от платформата, пише опозиционният "Джумхуриет".

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2020.04.07 | 11:31

1
Браво.Ний колко открихме? :))))))) Или по-скоро закрихме...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини