Нарастват случаите на COVID-19 в Албания

  • 05 април 2020 17:08

  • 911
  • 0
Нарастват случаите на COVID-19  в Албания
© Getty Images/Guliver

Албания съобщи днес за нови 28 случая на новия коронавирус и заяви, че неспазването на социална дистанция е довело до по-висок брой на заразените през последните три дни, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Болестта COVID-19 е взела до момента 20 жертви в Албания. Броят на заразените нарасна на 361, а трима души са на апаратно дишане, съобщи Институтът за обществено здраве.

Албания продължава ограничителните мерки до края на епидемията от коронавирус

104 албанци са оздравели от болестта. Въпреки ограничителните мерки, за чието спазване следи полицията и армията, някои албанци са се промъкнали, за да купят храна. Други двама били заловени да пият кафе и ракия навън.

Хора, присъствали на погребение в северен албански град, са допринесли за разпространението на болестта. След първите два случая, за които бе съобщено на 9 март, броят на заразените в Албания нараства и намалява, достигайки най-много 28 за денонощие, колкото бяха регистрирани на 26 март.

През следващата седмица новите случаи паднаха наполовина, но в петък бяха установени 25 нови случая, в събота - 29, а днес - 28. Албания, която е една от най-бедните държави в Европа, бе ударена от смъртоносно земетресение през ноември, което отне живота на 51 души и остави без подслон 17 000.

Правителството наложи строги ограничителни мерки заради COVID-19, за да предпази от срив здравната система. Този уикенд за трети път бе наложен 40-часов полицейски час. Правителството предупреди албанците да не се заблуждават от сравнения с броя на заразените в най-засегнатите от пандемията страни, защото лошото тепърва предстои.

"Това увеличение на броя на заразените в Шкодра и Тирана още веднъж показва неуспеха в спазването на мерките за социална дистанция и за контрол на инфекцията, които здравното министерство препоръчва всеки ден", заяви Албана Фико от Института за обществено здраве.

"Мерките за превенция трябва да се спазват и по отношение на нашите братовчеди, като се избягват всякакви посещения", посочи тя.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини