ЕС отпуска близо 40 млн. евро на Западните Балкани в борбата срещу COVID-19

  • 31 март 2020 13:34

  • 558
  • 0
ЕС отпуска близо 40 млн. евро на Западните Балкани в борбата срещу COVID-19
© Gettyimages (архив)

Европейският съюз съобщи, че ще отпусне 38 млн. евро на страните от Западните Балкани в борбата им срещу разпространението на коронавируса. Решението на ЕС дойде, след като към Брюксел бяха отправени множество упреци и критики, че не оказва никаква подкрепа на тези държави от региона.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Допълнителни 140 млн. евро ще бъдат насочени към ''източните партньори'' на ЕС – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Действията на ЕС са продиктувани и от факта, че въпросните страни бяха вече подпомогнати от Китай и Русия заради пандемията с коронавируса.

От тези 38 млн. евро за Западните Балкани най-голям дял е предвиден за Сърбия – 15 млн. евро. Правителствата на Албания и Северна Македония ще получат по четири милиона евро, докато за Босна и Херцеговина са предвидени седем милиона, три милиона евро за Черна Гора и пет милиона за Косово.

Черна гора към НАТО: Помощ!

,,Това са трудни времена не само за ЕС, но и за нашите партньори. Правим всичко по силите ни да ограничим разпространението на заразата и да намалим човешките загуби от нея'', коментира представител от Общността, цитиран от АФП.

Държавите от Западните Балкани ще бъдат включени и в програма на ЕС за доставки на предпазни средства като маски и екипировки за здравните работници.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини