Карантина по райони - нова мярка за борба с COVID-19 в Турция

  • 30 март 2020 09:16

  • 1240
  • 0
Карантина по райони - нова мярка за борба с COVID-19 в Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Карантина по райони ще може да бъде прилагана в Турция с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, съобщава днес турският в. "Тюркие". Това ще става с решение на валиите (окръжните управители) на няколко окръга в зависимост от епидемиологичната обстановка по райони. Решението ще бъде взимано в координация с вътрешното министерство на страната, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Евентуална пълна забрана за излизане навън, която да е в сила в цяла Турция, ще бъде преценена като последваща мярка съобразно резултатите от предприетите досега действия. Според правителствени представители, цитирани от вестника, страната навлиза в най-критичната седмица.

"Животът всъщност е достигнал точка на замръзване. Сега е време за ниви, лозя и градини. Ако животът спре и там, това ще доведе до съществени проблеми", предупреждават източниците, цитирани от "Тюркие".

Турция обяви 1815 нови случая на коронавирус за едно денонощие

В. "Айдънлък" съобщава за кампания в социалните медии за очерняне на специализирания Научен съвет, съставен в Турция за борба с коронавируса. Вестникът обаче заявява подкрепа за експертите в съвета от името на "служители и работодатели, учени и здравни работници, хора на изкуството и юристи, жени и младежи".

Пред вестника един от членовете на Научния съвет - проф. Атеш Кара, коментира, че в момента страната не се намира на етап забрана за излизане навън. Той обясни, че новите ограничителни мерки се взимат според числата на статистиката и хода на развитията в Турция. "Ако видим, че не се справяме, тогава ще заявим, че непременно трябва да бъде въведена цялостна забрана за излизане", посочи той.

Ердоган призова турците да се поставят под карантина

"Хем им ръкопляскаме, хем им спираме парите", пише в заглавие в. "Сьозджу". Според критичното към властта издание управляващите не само са забравили за споменатата преди добавка към заплатите за медиците на първа линия, но и са оставили в затруднено положение семейните лекари.

Председателят на Федерацията на семейните лекари д-р Йозлем Сезен твърди, че заплатите на семейни лекари, които са в 14-дневна карантина, защото са се заразили или има съмнения, че може да са се заразили с коронавирус, се орязват съобразно дните, през които не са били на работа.

В. "Милят" призовава младежите да не излизат, защото именно те крият най-голям риск от "суперинфектиране". Според микробиолога д-р Ипек Ада при младежите е по-висок рискът да бъдат вирусоносители, но те пренебрегват опасността, понеже са млади и не се страхуват, че може лично да пострадат. Така, предупреждава тя, поставят под заплаха цялото си обкръжение.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини