Турция иска да се създаде международен фонд под егидата на Г-20 заради коронавируса

25 март 2020 15:43

Турция  иска да се създаде международен фонд под егидата на Г-20 заради коронавируса
© Getty Images/Guliver (Архив)
349 0

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че трябва да се създаде международен фонд под егидата на Г-20 за осигуряване на адекватни и координирани глобални действия срещу коронавируса, предаде в."Хюриет дейли нюз". Чавушоглу посочи това на пресконференция днес в Анкара, ден преди лидерите от Г-20 да проведат спешна видеоконференция по инициатива на Саудитска Арабия, за да обсъдят какво може да се направи в борбата срещу пандемията, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363


Предложих на Г-20 да се създаде международен фонд с участието на международни финансови институции. Благодарение на този фонд ние ще знаем коя страна от какво медицинско оборудване има нужда и в каква степен тези нужди могат да се удовлетворят, посочи Чавушоглу и добави, че международната общност и Г-20 трябва да се занимаят с този проблем.
Това е проблем, на който никоя страна не може сама да даде отговор. Изправени сме пред ситуация, при която ние като международна общност, трябва да си сътрудничим, изтъкна турският външен министър.

Той каза, че е провел телефонни разговори с колегите си от 16 страни, включително от Г-20, и ще има още разговори в следващите дни. Чавушоглу посочи, че структура за координация и подкрепа сред страните от Г-20 вече е започнала да функционира.

Ние сме много чувствителни по този въпрос. Ще предприемем необходимите стъпки в съответствие с нашия хуманитарен подход. Тъй като и ние се нуждаем от това оборудване, можем да изнасяме, ако посрещнем нашите собствени нужди, подчерта Чавушоглу.

Той посочи, че 69 страни са поискали медецинско оборудване от Турция след избухването на епидемията от коронавируса.

Не е възможно да посрещнем всички тези искания. Ние сме доставили оборудване на 17 страни. Ние също имаме нужда от маски и други принадлежности. Ето защо предлагаме създаване на фонд, каза той.

Чавушоглу добави, че Испания също е поискала от Турция обикновени и медицински маски. Искането е било отправено в телефонен разговор, който той е провел с испанския си колега Аранча Гонсалес.

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
349 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини