Северна Македония също обяви извънредно положение заради коронавируса

  • 18 март 2020 20:44

  • 800
  • 0
Северна Македония също обяви извънредно положение заради коронавируса
© Gettyimages (архив)

Северна Македония стана поредната държава в Европа, която въведе извънредно положение в опит да ограничи разпространението на COVID-19 на своя територия. Това обяви президентът Стево Пендаровски днес след среща с правителствените и здравни власти в Скопие.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Първоначално извънредното положение е за срок от 30 дни, но по всяка вероятност срокът ще бъде удължен, уточни пред македонските медии Пендаровски.

Подобна мярка позволява на правителството да предприеме всички нужни мерки срещу коронавируса в отсъствието на парламент, който наскоро бе разпуснат. По този начин предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12-и април, се отменят.

Северна Македония затвори границите си за чужди граждани

Това е първият случай на извънредно положение, което обявява малката балканска държава след отделянето си от Югославия през 1991 г., припомнят световните агенции.

Фактът, че за първи път в нашата история, откакто сме самостоятелна и независима държава, въвеждаме извънредно положение, е достатъчно ясен знак, че ситуацията е повече от сериозна и ние сме принудени да вземем мерки, допълни още президентът на Северна Македония, без да посочва на този етап какви конкретни мерки ще предприеме властта.

Припомняме, че през вчерашния ден Северна Македония затвори сухоземните си граници, забрани публичните събирания и забрани на чуждестранни посетители да влизат на нейна територия.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини