ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори с ЕС преди срещата в Загреб

  • 10 февруари 2020 20:40

  • 453
  • 1
ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори с ЕС преди срещата в Загреб
© Pixabay

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Той добави, че ЕК си поставя за цел да ускори напредъка на региона към ясна европейска перспектива. Вархей посочи, че в предложените от комисията преди дни промени в правилата за преговорите за присъединяване се предвиждат по-ясни изисквания към кандидатстващите държави и по-ясни последици при липса на напредък.

Еди Рама: Не може да останем пред вратата на Европа и да плачем

По неговите думи, ако решението за даване на дата за начало на преговорите със Скопие и Тирана отново бъде отложено, това ще постави под въпрос стабилността на региона и ще открие пространство за чужди сили. Вархей призова ЕС все повече да се отнася с кандидатстващите държави като със страни от Общността.

Групата на Европейската народна партия подкрепи предложените от комисията промени и изрази надежда Северна Македония и Албания да получат дата преди май.

Социалистите и демократите поздравиха ЕК за предложението, което цели да се избегне по-нататъшен застой в отношенията със Скопие и Тирана. Според тази парламентарна сила ново отлагане на определянето на дата за двете столици би поставило под въпрос дългогодишни реформи.

Групата "Обнови Европа" подкрепи промените, но призова да не се допуска нов провал, след като миналата есен ЕС не успя да определи начало за преговорите със Северна Македония и Албания. Вярно е, че не можем да даваме обещания, които не можем да изпълним, отбеляза евродепутатът Илхан Кючюк, който представи становището на групата. Надяваме се този път да няма изненади в последния момент, добави той.

Меркел заяви, че перспективата за членство на Албания е в интерес и на ЕС

Групата "Идентичност и демокрация" не подкрепи ЕК и заяви, че Албания страда от корупция, престъпност и липса на демократична култура. Според тази група комисията не е поставила достатъчно ударение на въпроса със сигурността в бъдещите преговори за разширяването на ЕС.

Групата на Зелените приветства промените, предложени от ЕК, като отбеляза, че в случая със Сърбия положението с върховенството на закона и свободата на медиите се е влошило след началото на преговорите за присъединяване. Групата "Европейски консерватори и реформатори" призова ЕС да се поучи от миналото и да направи необходимото, за да не се налага европейските данъкоплатци да покриват разходите на бедни народи. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ц ц ц

2020.02.10 | 22:32

1

Ужас. Албания е троянския кон. Това е краят. ОО Алла, Алла..

Добави коментар

Водещи новини