Меркел е в Истанбул

24 януари 2020 08:55

Меркел е в Истанбул
© getty images
972 0

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се пристигна в Истанбул, където ще разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи турската агенция ИХА, цитирана от БТА.

През последните седмици Меркел и Ердоган имаха ключова роля в международните усилия за разрешаване на продължаващия с години конфликт в Либия, отбелязва ДПА.

Двамата лидери се очаква да обсъдят войните в Либия и Сирия, както и ситуацията в Ирак и напрежението в Иран.

Ангела Меркел: Брекзит трябва да бъде зов за събуждане на ЕС

След разговорите е планирана съвместна пресконференция. Меркел и Ердоган са имали понякога трудни отношения през годините, сред причините за които бяха задържането на германски граждани в Турция и притесненията за авторитарния стил на управление на турския лидер, особено след неуспелия преврат през 2016 г.

Турция също така е заплашвала да отвори границите към Европа за милиони сирийски бежанци, живеещи в Турция, критикувайки ЕС, че не е осигурил достатъчна финансова помощ, както е било предварително договорено.

Заедно с Ердоган Меркел ще открие днес кампус на Турско-германския университет в Истанбул. Предвижда се също тя да се срещне с представители на бизнеса по покана на Германско-турската търговска палата и с членове на турското гражданско общество.

Novini.bg
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини