Гледай на живо

Локо (Пд) се сбори и измъкна 1:1 от Копенхаген - На живо от "Лаута"

Попаднали диви треви сред листата на спанака са причнили натравянията в Турция

  • 04 ноември 2019 19:46

  • 3210
  • 2
Попаднали диви треви сред листата на спанака са причнили натравянията в Турция
© Pixabay (архив)

Истанбулската дирекция по земеделието и горите съобщи, че анализите на проби са показали, че случаите на отравяне на граждани след консумация на спанак се дължат на попаднали сред листата на спанака диви треви, съдържащи атропин и скопаламин, предаде БТА, цитирайки турският телевизионен канал НТВ.

Дирекцията уточнява в съобщение, че след случаите на граждани, потърсили лекарска помощ по подозрение, че са се отровили със спанак, са били взети за анализ проби от пресен спанак от местата за продажба, от които са го купили пострадалите, както и от приготвените от тях ястия със спанак. Анализите са показали наличие в голямо количество на атропин и скопаламин, съдържащи се в диви треви, които са се смесили със спанака. Дирекцията предупреждава гражданите, че преди да се консумират, листните зеленчуци трябва внимателно да се проверят, да се отстранят попаднали сред тях диви треви и да се изчистят добре.

44 души са били приети в болница в Истанбул по подозрения, че са се отровили със спанак. По данни на окръжната дирекция по здравеопазване в Истанбул 25 от пациентите вече са изписани, а лечението на останалите 19 все още продължава, като няма опасност за живота им. Двадесет и два случая на хора, отровили се със спанак, бяха регистрирани и в северозападния турски окръг Текирдаг, съобщи телевизия НТВ, като цитира д-р Дженгиз Беджерир, ръководител на окръжната дирекция по здравеопазване.

Филип Епитропов
3210 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.05 | 00:30

1

На химикалите вече диви трви ли им викат

До мъдрия

2019.11.05 | 01:10

2

А на "тревата", спанак ли им викат ?

От нея, манджа не става !

Добави коментар

Водещи новини