Осъдиха на 15 месеца затвор турски учен, разкрил риска от рак заради токсично замърсяване

  • 26 септември 2019 20:35

  • 6232
  • 2
Осъдиха на 15 месеца затвор турски учен, разкрил риска от рак заради токсично замърсяване
© Getty Images

Турски учен бе осъден днес на 15 месеца затвор, защото разкрил опасността от рак, причинен от токсично замърсяване в западна Турция, съобщи агенция Франс прес.

Съд в Истанбул осъди Бюлент Шък за разпространение на секретни информации - присъда, окачествена като "пародия на правосъдие" от Амнести интернешънъл.

Миналата година д-р Шък оповести резултатите от проучването, извършено между 2011 и 2015 г. от него и други учени по поръчка на министерството на здравеопазването. Резултатите показаха връзка между токсичността на почвата, водата и храната и зачестилите случаи на рак в няколко окръга в западна Турция.

След като си даде сметка, че правителството не взима мерки, ученият публикува няколко статии във вестник "Джумхуриет".

"Проучването показва ясно до каква степен водните ресурси са заразени с токсични субстанции", каза д-р Шък пред журналисти след присъдата, според която той остава на свобода в периода на обжалването й.

"Решението на съда показва, че резултатите от едно проучване, което пряко засяга общественото здраве, може да бъдат укрити. Това е неприемливо", добави той.

Промишлената зона в Диловасъ, която се намира на около 80 км от Истанбул и в която има няколко химически и металургични завода, бе специално посочена в доклада като район, в който случаите на рак са много повече от средното международно ниво.

Последвайте канала на

БТА
6232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чушки, домати, мандарини...

2019.09.26 | 23:40

2

Ще повлияе негатиено на износа за България. Как жъ ядем сега пипера и доматите?

2019.09.26 | 21:27

1

Той е герой а героите никой управляващи неги убича.

Добави коментар

Водещи новини