Албанци заплашват монахини

  • 19 август 2019 14:01

  • 1153
  • 0
Албанци заплашват монахини
© Pixabay

Група албанци са заплашили монахини от православен манастир в Черна гора, съобщава руското електронно издание „Балканист.ру“.

Уточнява се, че албанците са пристигнали в православен манастир Бешко на Шкодренското езеро и няколко дни подред са провокирали и преследвали монахини, според местните жители. Сега черногорската полиция, както и местните активисти, организират отряд за самозащита и периодично патрулират в района около манастира.

„Казаха ни, че манастирът не е наш и заплашиха, че ще ни изгонят оттук", разказа монахиня Варвара. Тя допълни, че в манастирския комплекс са влезли десет мъже, няколко жени и деца, които след приветствието са заявили, че искат да заснемат комплекса с помощта на професионална камера.

Когато им е казано, че за подобно нещо се изисква разрешение от митрополита, албанците са започнали да се смеят и да твърдят, че комплексът от сгради не принадлежи на манастира и един от мъжете, представил се като журналист, е попитал: „Знаеш ли чий е този манастир?“ Една от монахините иронично отговорила, че това е бил католически манастир, но не и албански.

„Албанците ни казаха също, че ще инвестират много пари, за да ни изгонят и заявиха, че това не е православен манастир, а джамия“, допълни Варвара. Според нейните свидетелства, когато албанците си тръгнали, те заплашили, че ще се върнат отново, така че монахините се страхуват, че ще бъдат нападнати извън манастира.За инцидента е сигнализирано в полицията, но отговорните за него не са намерени.

Манастирският комплекс Бешка се намира на остров в южната част на Шкодренското езеро. На негова територия има две църкви: Свети Георги и Пресвета Богородица. Построен е в края на XIV век със средствата на владетеля на Зета Георги II Балшич. По време на турската власт манастирът преживява упадък; църквите са разграбени и разрушени. Ценните стенописи на двата храма са били напълно унищожени. Реконструкцията и възстановяването на комплекса на остров Бешка започва едва през 2002 г., а днес е действащ манастир на Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската православна църква.

Последвайте канала на

Калина Христова
1153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини