Скопие заличава Звездата на Вергина от публични места

  • 15 август 2019 12:55

  • 908
  • 3
Скопие заличава Звездата на Вергина от публични места
© pixabay

Северна Македония започна да поставя разяснителни надписи на паметниците и да отстранява Звездата от Вергина от символите на държавни институции и публични места съгласно Преспанското споразумение с Гърция, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи на античната елинистична история и на световното културно наследство. Тук е представен като воин на кон" - така ще пише вече на паметника Воин на кон на централния площад в Скопие.

Подобни текстове ще бъдат поставени и на други паметници на личности от древността, които са поставени в няколко града на страната. Текстовете ще бъдат на македонски, албански и английски език.

Започва и отстраняването на Звездата от Вергина, която бе изобразена върху първия флаг на страната, но след това премахната, след като Гърция наложи търговско ембарго на Македония. Звездата ще бъде отстранена не само от символите на обществени сгради и институции, но и от капаците на шахтите в столицата.

Преспанското споразумение, подписано на 17 юни 2018 г. и одобрено от парламентите на двете страни в началото на тази година, постави условие Северна Македония да се откаже от всякакви претенции за връзки с културата на древна Македония и нейните символи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
908 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.08.16 | 14:32

3

Bardarska. Se kazva... makedonia e severna gertsia

2019.08.16 | 14:29

2

Jiyzna bylgaria= ellada

България

2019.08.15 | 18:22

1

Ама то Македония и Гърция са били български значи България трябва да определя нещата

Добави коментар

Водещи новини