Турски депутати недоволни от заплатите си от 3600 евро, искат увеличение

  • 07 август 2019 17:26

  • 776
  • 0
Турски депутати недоволни от заплатите си от 3600 евро, искат увеличение
© Pixabay

Депутати в Турция получават заплати по 22 200 турски лири месечно, което се равнява на над 3600 евро. Твърдението е на председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп. От трибуната на Меджлиса тези дни той посочи, че "депутати с такива заплати се оплакват, че не са им достатъчни, за да посрещат разходите си и искат да бъдат увеличени". Шентоп заяви това, предлагайки въпросът да бъде внесен за обсъждане в Меджлиса.

Спорът се разгоря около искане на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за увеличение на депутатските заплати. 

Представители от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) протестираха срещу искането. Според тях заплатите на депутатите от управляващата ПСР надхвърлят 11 пъти минималната месечна заплата в Турция. Размерът на месечното заплащане надхвърля и това на европейските депутати, твърдят те.

"Обикновените турски граждани са принудени да преживяват с 2200 турски лири, а на депутатите на ПСР не им стигат 22 хиляди. За 17 години управление на ПСР турските граждани обедняха в пъти заради погрешните икономически политики на правителството. Избирателят е принуден да преживява с една десета от това, което получават някои депутати. При това положение нямат право да се оплакват, това е кощунство и подигравка с избирателите", заяви председателят на парламентарната група на НРП Йозгюр Йозел пред секцията на турски език на "Дойче веле". Той посочи, че подобни искания на депутатите на ПСР се правят на фона на безработица, която в Турция надхвърля 26 процента.

Протестът на основната опозиционна НРП бе подкрепен и от депутатите на прокюрдската Демократична партия на народите. Гаро Пайлан, депутат от тази партия, посочи, че размерът на месечната заплата на турските депутати не трябва да надхвърля 4 пъти минималната заплата в Турция. По думите му, от името на парламентарната група на ПДН са внесли предложение за приемане на закон в този смисъл. 

По данни на Евростат, Турция се посочва в групата на България, Румъния, Унгария и Литва, където минималната заплата е под 500 евро.

Според същия източник месечните заплати на българските депутати надхвърляли 6 пъти минималната заплата за страната. 

В Турция брутната минимална заплата е 422 евро.

Последвайте канала на

БТА
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини