Воислав Шешел бе преизбран за лидер на Сръбската радикална партия

  • 04 май 2019 16:33

  • 238
  • 0
Воислав Шешел бе преизбран за лидер на Сръбската радикална партия
© gettyimages

Воислав Шешел бе преизбран днес за лидер на Сръбската радикална партия на конгрес, организиран в неговата къща в село Хрътковци, мястото, където според присъдата на Международни трибунал за военни престъпления той е принудил местните хървати да се изселят, предаде Танюг.

Конгресът се състоя в шатра, издигната до къщата, и започна с изслушването на сръбския и руския химн в присъствието на 449 делегати. Конгресът бе организиран въпреки че Либерално-демократическата партия и Демократичният съюз на хърватите във Войводина настояха държавните органи да забранят събирането в Хрътковци.

Миналата година министерството на вътрешните работи забрани митинг на радикалите в Хрътковци. В реч пред делегатите Шешел каза, че тук не е било извършено престъпление и че нито един хърватин не е бил депортиран от Хрътковци. Той се оплака, че радикалите са лишени от достъп до медиите, като каза, че "не напразно американците и британците са похарчили милиони да преобърнат общественото мнение в Сърбия и да подтиснат руското влияние".

Шешел каза, че радикалите са против управлението на Сръбската прогресивна партия и го критикуват, където е нужно, но нямат нищо против, когато властите се осланят на Русия и Китай. Той добави, че радикалите са и против прозападните опозиционни партии, но са готови за диалог с тях в парламента.

Той обяви, че неговата партия ще подкрепи в парламента доживотния затвор за убийци на деца и бременни, но ще настоява доживотен затвор да се въведе и за тези, които казват, че сръбските сили са извършили геноцид в Сребреница по време на войната в Босна. "Не потулваме престъплението, но не позволяваме то да се преувеличава и да се очерня сръбският народ", каза Шешел.

Последвайте канала на

БТА
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини