Никола Димитров: Без взаимна почит България и Македония не могат да бъдат близки

  • 25 февруари 2019 09:14

  • 458
  • 1
Никола Димитров: Без взаимна почит България и Македония не могат да бъдат близки
©

България и Македония имат много общи исторически моменти и личности и това е хубаво, предпоставка за близост е, а не за конфликти. Това каза в интервю за БТВ министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

По думите му без взаимна почит двете страни не могат да бъдат близки.

Той коментира и промяната на името на страната. "Заради името бяхме заключени в чакалнята на НАТО и ЕС и затова намерихме начин да променим това, но ние си оставаме същите като идентичност – ние пак сме македонци", каза Димитров.

Македония официално смени своето име на Северна Македония. Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на страната към НАТО. Спорът между Атина и Скопие за името на Македония спъваше опитите ѝ да се присъедини към ЕС и НАТО.

Македонският външен министър коментира и предстоящите президентски избори в Северна Македоняи и споменаването на името му като участник в тях. "Чест е за мен, че името ми се споменава за кандидат за президент. Това е отговорна работа", каза Димитров.

Президентските избори са на 21 април. Ролята на държавния глава в Македония е предимно церемониална, той подписва приетите от парламента закони и е главнокомандващ въоръжените сили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Та ние сме един народ

2019.02.26 | 12:05

1

Ако българският народ е идентифицирал „отделен македонски” етнос, различен от самия него, все някога в историята си щеше да е воювал, а не винаги да се солидаризира с него и да се жертва за него, така както му се е случвало с другите съседни етноси – турци, гърци, сърби и румънци. И щяха ли в структурите и в борбите на ВМОРО да вземат дейно участие доброволци от свободна България, като Христо Чернопеев от Ловешко, Михаил Герджиков от Пловдив, Кръстьо и Йордан Асенови от Сливен, Пейо Яворов от Чирпан ?

Добави коментар

Водещи новини