Ердоган предложи Турция и Гърция да изготвят пътна карта за разрешаване на двустранните проблеми

  • 05 февруари 2019 20:26

  • 1154
  • 1
Ердоган предложи Турция и Гърция да изготвят пътна карта за разрешаване на двустранните проблеми
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи Турция и Гърция да изготвят пътна карта за разрешаване на двустранните си проблеми, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

На съвместна пресконференция с гръцкия министър-председател Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли в Анкара Ердоган заяви: "Желаем да развиваме отношенията си с Гърция във всяка област. Двете страни би трябвало да установим една пътна карта, преди да започнем диалога".

"Трябва преди всичко да изградим връзка на доверие", каза турският президент. Той се спря и на проблема с миграцията, като подчерта, че Турция носи прекомерна тежест по отношение на мигрантите. "Турция е спазила всички обещания, които е дала. Европейският съюз, обратно, не ги е спазил".

Ердоган каза, че с Ципрас са обсъдили борбата с тероризма и призова двете страни да си сътрудничат по-тясно срещу терора и по-специално срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Турският президент отново подчерта, че бегълци от тези организации не трябва да имат място в Гърция. По въпроса за осемте турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат през 2016 г., Ердоган каза: "Трябва да уважаваме онези, които загубиха живота си на 15 юли, същото трябва да направи и Гърция".

Гръцкият премиер Ципрас от своя страна каза, че диалогът му с Ердоган винаги е бил значим и искрен не само за двете страни, но и за по-широкия регион. По въпроса за осемте турски военни Ципрас отговори, че "Гърция като правова държава е длъжна да уважава решенията на правосъдието. В Гърция превратаджиите не са добре дошли, но това, което има първостепенно значение в този момент, е да укрепим сътрудничеството си в областта на сигурността".

Ципрас подчерта тясното взаимодействие, което двете страни са изградили през 2015 - 2016 г. по време на мигрантската криза. Според него в тези условия двете страни са постигнали стратегическо сътрудничество и са поставили на преден план позитивния дневен ред в гръцко-турските отношения, провели са проучвателни разговори, насърчили са диалога между въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението в Егейско море, както и са отбелязали напредък в разговорите по кипърския въпрос, по който тогава са достигнали близо до решение.

Константин Тодоров
1154 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стефан

2019.02.06 | 07:46

1

Византиеца иска тръбата да мине през Гърция!Преминаването на газопровода през България ще се саботира до последно !

Добави коментар

Водещи новини