Жители на Босилеград излизат на екопротест

  • 26 декември 2018 11:14

  • 773
  • 0
Жители на Босилеград излизат на екопротест
© Pixabay

Жители на Босилеград излизат днес на екопротест под наслов „Загубим ли природата, губим всичко“. Демонстрацията е насрочена за 12,30 ч в центъра на града, предаде БНР. Тя е проява на недоволство от бездействието на институциите в Сърбия и България срещу замърсяването с тежки метали на реките и почвите в района, обясниха организаторите от сдружение „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и сдружение „ГЛАС” от Босилеград.

Двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на Драговищица, която се влива в река Струма в България. Концентрацията на тежки метали в речните води, почвата и въздуха на няколко километра от мината „Караманица“ според все още неофициални данни е десетки пъти над допустимата норма.

Добитъкът вече не иска да пие вода от реката, унищожена е флората и фауната, алармират до институциите в Сърбия и в България еколози отсам и оттатък границата. „Хората са объркани, не знаят дали е замърсено, притесняват се, опасяват се от замърсяване“, каза журналистът от излизащия на български език в Ниш вестник „Ново Братство“ Петър Рангелов. „Обаче водопроводът за Босилеград не е оттам“. „Обаче ако се замърсяват реките, то ужасно ще стане“, добави той.

Novini.bg
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини