Създадоха държавна космическа агенция в Турция

  • 13 декември 2018 13:15

  • 592
  • 1
Създадоха държавна космическа агенция в Турция
© Pixabay

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва учреди Космическа агенция на Турция (КАТ), която ще бъде финансирана от държавния бюджет. Това се казва в президентски указ, публикуван днес в турския Държавен вестник, предаде ТАСС.

В указа е посочено, че целите на агенцията включват разработване и реализация на национална космическа програма. Новата структура е получила всички пълномощия за работа по проектирането, създаването на космически апарати, системи за извеждане в орбита, симулатори, космически платформи.

Освен това задачите на агенцията включват провеждане на космически мисии, пилотирани и безпилотни полети с търговски, научни и изследователски цели. Също така КАТ ще извършва мониторинг на проектите на държавните и частни компании на Турция, които се занимават с изследвания и практически проекти за извеждане в орбита на спътници и апарати от територията на Турция и връщането им. Една от другите цели на агенцията е намаляването на външната зависимост на националния космически отрасъл.

През май бяха огласени плановете на Турция да стартира собствена програма за подготовка на астронавти след 2023 г. За реализацията на този проект Анкара смята да отпусне около 6 милиарда долара, посочва ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кико

2019.05.29 | 21:18

1

Кой ще работи там:почти всички учени и интелектуалци са в затвора
Може би ще работят от там! Машала, добър ход на Султана!

Добави коментар

Водещи новини