Борисов и Ципрас подписаха декларация за развитието на жп връзка от Солун до Русе (снимки)

  • 02 ноември 2018 15:00

  • 797
  • 3
Борисов и Ципрас подписаха декларация за развитието на жп връзка от Солун до Русе (снимки)
© Министерски съвет

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка. Началото на проекта беше поставено с Меморандум за разбирателство, който беше подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в гр. Кавала през септември 2017 г., по време на официално посещение на правителствена делегация от България, ръководена от премиера Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

Снимка: Министерски съвет

В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

Последвайте канала на

Владимир Василев
797 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.02 | 20:05

3
а жп връзката от долно уйно до горно нанагорнище ще се развие ли?
асд

2018.11.02 | 17:37

2
не го вярвам това. гърците винаги са ни държали в икономическа блокада. за това не ни дават излаз на бяло море от 100 години насам.
ТИКВАТА ГАДНА КРАДЛИВА

2018.11.02 | 15:45

1
ЗА 10 ГОДИНИ ,НАПРАВИ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. САМО КРАЖБИ ОТ ГРОБ.

Добави коментар

Водещи новини