Масови арести в Турция по обвинения за пране на пари

  • 02 октомври 2018 16:03

  • 3016
  • 2
Масови арести в Турция по обвинения за пране на пари
© gettyimages (архив)

Турската полиция е задържала 280 заподозрени във връзка с разследване за пране на пари и прехвърляне на чуждестранна валута за около 2,5 млрд. лири (около 419 млн. щатски долара) към банкови сметки в чужбина, съобщиха турски медии, цитирани от Ройтерс.

Според изявление на главния прокурор на Истанбул по-голямата част от получателите на трансферираните средства са били ирански граждани, живеещи в Съединените щати. Полицейски екипи са осъществили внезапни операции в 40 турски области и са разполагали със заповеди за арест за общо 417 заподозрени, съобщи държавната Анадолска агенция. CNN Turk пък излъчи видео с маскирани полицейски спецчасти в пълна бойна екипировка и въоръжени с автоматични пушки, влизащи в жилищен блок по време на една от проведените акции.

На този етап от полицията, прокуратурата и от другите правораздавателни органи отказаха да коментират хода на разследването за пране на пари. CNN Turk все пак цитира изказване на главния прокурор на Истанбул, според което разследването е насочено към онези, които "се прицелиха в икономическата и финансовата сигурност на Турската република".

Трябва да се има предвид, че въпросът за прехвърлянето на чуждестранни средства се превърна в политически силно чувствителен за Турция на фона на валутната криза в страната. През тази година турската лира се обезцени с близо 40% спрямо американския долар, което накара президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва да предупреди турските граждани да не изпращат пари в чужбина, ако не става въпрос за инвестиции.

На този етап все още няма някакви признаци за пряка връзка между настоящото разследване и призивите на Ердоган, целящи да насърчат турците да държат парите си в страната. "Текущите операции не се отнасят за валутните преводи в чужбина от страна на местни жители. Операцията е свързана с финансирането на тероризма и прехвърлянето на валута на членове на терористична група, базирана в чужбина", написа в туитър Кемил Ертем, съветник на Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Заподозрените бяха обвинени в пране на пари, "формирането на банда с цел извършване на престъпление и нарушаване на закона, целящ предотвратяване на финансирането на тероризма", се посочва в прокурорското изявление. Самата операция се провежда от полицията за финансови престъпления.

На своя уебсайт турският официоз "Хюриет" съобщи, че сред хората, които са изправени пред арест, са лица, имащи връзки с кюрдски, леви и ислямистки групировки, а някои от тях също така са разследвани за контрабанда на наркотици.

Ройтерс цитира неназован банков източник, според когото транзакциите, които са обект на разследването, са били извършвани от трети лица, изпращали пари в сметки в чужбина в замяна на комисионни. "Парите, които са изпращали, не са били техни собствени. Те се са опитвали да не бъдат забелязвани, като винаги са правили трансфери в малки количества и са правили печалби от това", посочва банковият източник и допълва: "Хората, които са обект на ограничения при прехвърлянето на средства в чужбина, са използвали такъв метод, като са карали други да осъществяват такива сделки в замяна на комисионни. Но тъй като парите отново са се предавали на несвързани трети лица, това представлява нарушение на правилата за борба с прането на пари".

В изявлението на истанбулската прокуратура се посочва, че заподозрените са обвинени в получаване на комисионна за изпращане на пари до общо 28 088 сметки в чужбина. Преводите са били правени от различни банкови клонове и банкомати от 1-ви януари 2017 година насам със суми от 5000 лири и повече, съобщи БНР.

Трябва да се има предвид, че днешната мащабна полицейска операция идва месеци след като американски съд осъди изпълнителен директор на турската държавна банка Halkbank на 32 месеца затвор за нарушаване на санкциите спрямо Иран. Банката отрече всякакви нарушения, а властите в Турция заяви, че тази присъда е политически мотивирана.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3016 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
от мивирето

2018.10.02 | 16:33

1
Турция бързо върви към дъното.
kolxo

2018.10.02 | 18:12

2
Не върви, а тича с все сила.

Добави коментар

Водещи новини