Турция поиска от Германия екстрадицията на журналист и други 68 заподозрени в тероризъм

  • 28 септември 2018 15:29

  • 1183
  • 2
Турция поиска от Германия екстрадицията на журналист и други 68 заподозрени в тероризъм
© Gettyimages

Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан Дюндар и други 68 заподозрени в тероризъм от Германия да съвпадне с посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, според турски вестник, цитиран от ДПА.

Анкара е предоставила на Германия "списък с терористи", посочва проправителственият в. "Йени асър".

Турция "спешно" иска екстрадицията на 69 души, посочва всекидневникът, добавяйки, че списъкът включва също адресите на заподозрените и снимки, на които се вижда как влизат и излизат от апартаментите си в Германия. Все още няма реакция от германска страна. Дюндар, бивш главен редактор на светския и критичен към правителството в. "Джумхуриет", беше осъден по обвинения в разкриване на държавни тайни.

Той живее в изгнание в Германия от 2016 г. Дюндар трябваше да присъства на съвместната пресконференция на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и президента Ердоган днес, но написа в своя информационен портал, че няма да отиде. Акредитирането на Дюндар, за когото турските власти са издали заповед за арест, и намерението му да зададе въпрос на Ердоган станаха повод за дипломатическо напрежение.

Турската делегация възразила срещу акредитирането на Дюндар, а германската страна отказвала да отстъпи.

На германските власти дори било заявено, че ако журналистът присъства, Ердоган би могъл да отмени конференцията за медиите, сочат информации. "Йени асър" посочва, че списъкът с 69-те лица, чиято екстрадиция иска Анкара, включва също известни учени, както и заподозрени във връзка с опита за преврат през 2016 г., в това число и Адил Йоксюз, смятан за ръководител на неуспешния пуч.

През юни Турция поиска от Германия информация за местонахождението на Йоксюз, за когото се предполага, че е близък сътрудник на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1183 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2018.09.29 | 07:41

2
"Критично настроения"... тва си е сериозен мотив за екстрадация! Той прибра и уволни половин милион човека, свързани с "покушението" над него, аз за по голям заговор (с толкова много организирани хора) в световен мащаб не съм чувал!!!

2018.09.28 | 16:19

1
циганин рязан що не вземеш да го духаш а????????????????/

Добави коментар

Водещи новини