Солени глоби за писане на латиница в Сърбия?

  • 31 юли 2018 11:29

  • 4488
  • 2
Солени глоби за писане на латиница в Сърбия?
© Getty (архив)

Солени глоби за използване на латиницата предвижда проект на сръбското правителство, написа местният в. Вечерне новости.

Ако в документ не се използва кирилица, издалият го чиновник е заплашен с парично наказание в размер до 1 млн. сръбски динара (около 8000 евро). При повторно нарушение глобите ще се удвояват. Глоби се предвиждат и за търговците, които отдават предпочитание на западната азбука при реклама на стоки и услуги.

Изданието посочва, че изключения ще има. Наказания няма да се налагат за предаването на чужди имена и публикации в интернет. В проекта е заложено и създаването на специална комисия, която да следи дали ще се използва кирилицата в институциите.

Т.нар. Сърбохърватски език  провъзгласяваше равнопоставеността на двете азбуки. Хърватите и босненските мюсюлмани обаче пишат само на латиница. Сърбите и черногорците използват и двете графични системи.

 

Валери Зайцев
4488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.31 | 13:27

1
нашите дървени глави да вземат пример от сърбия......о нерезумний юроде поради що се се срамиш да пишеш на КИРИЛИЦА

2018.08.03 | 00:45

2
В България се използва БЪЛГАРСКАТА азбука - кирилицата и винаги ще е така!
В този сайт, а и във всички останали български сайтове се използва нашата писменост. За разлика обаче от сърбия, където на сръбски език се пише ОФИЦИАЛНО едновременно и на латиница, и на кирилица, като латиницата има силно надмощие.

Добави коментар

Водещи новини