Ципрас: Гърция извоюва голяма победа с новото име Република Северна Македония

  • 14 юли 2018 15:15

  • 1910
  • 0
Ципрас: Гърция извоюва голяма победа с новото име Република Северна Македония
© Getty Images/Guliver (архив)

Моята страна извоюва голяма победа - с новото име Република Северна Македония се отстрани иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, заявява гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли на официалната интернет страница на гръцкото правителство, съобщи сайтът МКД.

 С договора от Преспа се предвижда преименуване на БЮРМ в Република Северна Македония на нашия език, както се изговаря, с което се отстранява иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, пише на интернет страницата на правителството, цитираха от БТА. 

140 страни, които днес признават нашите съседи като Македония, сега ще ги признаят като Република Северна Македония, тъй като това име е ерга омнес за всеобща употреба, се казва още в съобщението. За пръв път е предвидено нашите северни съседи в бъдеще да не могат да твърдят, че имат каквато и да било връзка с античната гръцка култура на Македония.

Договорът също така предвижда гражданството в пътните документи на нашите съседи да не бъде само "македонско каквото" е днес, а "македонско/гражданин на Северна Македония". Гърция пък ще признае гражданството като "граждани на Северна Македония".

Договорът от Преспа е голяма дипломатическа победа, но и голяма историческа възможност, се изтъква също така в съобщението на гръцкото правителство.

Радина Лазарова
1910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини