В Гърция: Македония ще получи покана за членство в НАТО, за ЕС трябва да почака

  • 25 юни 2018 12:35

  • 1217
  • 1
В Гърция: Македония ще получи покана за членство в НАТО, за ЕС трябва да почака
© булфото (архив)

Македония ще получи покана за членство в НАТО на срещата на върха през юли, но нещата с Европейския съюз не са толкова прости, посочват гръцки дипломатически източници. Това съобщава скопското електронно издание „МКД“, цитирано от агенция "Фокус".

„Страната ви ще получи покана за членство в НАТО. Там ще бъде по-лесно. Генералният секретар на Алианса вече е информиран от гръцката страна, че няма да има проблеми, след като е постигнат договор за името, а днес външният министър Никос Коцияс ще изпрати официално писмо. Според него няма да има никакви проблеми, щом веднъж Договорът влезе в сила“, заяви същият източник пред „МКД“.

Според информациите не се очакват проблеми с ратификацията на договора в Гърция, където премиерът Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли ще осигури 151 депутата за приемането на договора в парламента.

Проблемът със започването на преговорите, според източникът, е в липсата на готовност в самия Съюз и по-точно нежеланието на някои от страните-членки да отворят вратата за Македония. Но, както заяви източникът на македонското издание, това е свързано повече с Албания, отколкото с Македония.

„Важно е двете страни да бъдат разделение и да се вземе решение на базата на заслугите и това, което е направено във всяка една от тях, според индивидуалното изпълнение на условията, а не в пакет“, допълва събеседникът.

Това, което е важно, както оценява източникът, е да се използва широката международна подкрепа, с която разполага в момента македонския премиер Зоран Заев.

Изданието смята, че Франция изглежда като най-голямата пречка в ЕС в момента и нейната позиция все още не е ясна. Посланикът на Франция в Скопие Кристиян Тимоние, в кратък коментар пред „МКД“, заяви, че в Париж все още текат дискусиите и че окончателната позиция ще бъде обявена от държавния глава Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на на Съветът на Европейския съюз в края на седмицата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1217 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бат

2018.06.25 | 13:44

1
бат бойко тиквата поднесе македония на гърция на тепсия. голям тъпак.

Добави коментар

Водещи новини