Печеля изборите, обяви Ердоган (обновена)

  • 24 юни 2018 20:06

  • 18826
  • 8
Печеля изборите, обяви Ердоган (обновена)
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва обяви, че печели нов мандат, цитирайки неофициални окончателни резултати от вота в неделя.

Според последните официални данни, при преброени около 94% от бюлетините, той печели 53 на сто от гласовете, съобщава Нова телевизия.

Следва го кандидатът на опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже с около 31%. От формацията обаче твърдят, че първоначалните данни от вота, разпространяващи се от Анадолската агенция, са неверни и Ердоган не е получил подкрепата, която да му гарантира победа на първи тур.

Ако се окаже, че по-малко от 50% от участвалите във вота са подкрепили Ердоган, ще има втори тур на президентските избори.

Останалите претенденти за поста на държавния глава печелят под 10% от гласовете. Сред тях е и кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи (ПДН) Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин. Оттам - по телефона, той водеше и предизборната си кампания.

Избирателната активност на вота е била близо 87%.

При преброени около 93% от бюлетините за избор на депутати Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган печели 43 на сто от гласовете. 

Още преди обявяването на окончателните резултати по улиците на различни градове в южната ни съседка привърженици на Ердоган започнаха да празнуват победата му.

Ако няма промени до окончателни резултати, то това би означавало, че Ердоган ще управлява еднолично Турция без нужда от балотаж, а парламентът ще продължи да бъде под контрола на партията му. Все още обаче никой не коментира резултатите, защото тепърва е възможна промяна с напредване на преброяването.

Индже даже директно заяви, че междинните резултати са част от пропагандата на властта.

Днешният вот беше белязан от голямо напрежение след изненадващо успешната предизборна кампания на опозицията. В една от провинциите близо до границите с Грузия и Армения местният лидер на опозиционната Добра партия беше убит при сблъсък със симпатизанти на Ердоган. И на други места има спречквания.

На този фон, сигнали за изборни нарушения и намеса на силите на реда в изборния процес не липсват - особено в кюрдските райони. Там печели Демократичната партия на народите, която е на ръба да прескочи бариерата за влизане в Меджлиса. Такива очаквания изрази даже съпартиец на Ердоган.

Опозицията прави паралелно преброяване и при сериозни разминавания се очаква протестна вълна, отбелязва БТВ.

След референдума от миналата година, днешният вот на практика ще промени формата на държавно управление.

Турция става президентска република и първата и най-голяма промяна, която ще последва от това е, че следващото турско правителство няма да има премиер.

Новоизбраният президент ще поеме функциите и на министър-председател, а правителство на практика ще му бъде подчинено.

Новият държавен глава ще може еднолично, без санкцията на парламента - да създава закони, да избира и назначава министри и висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да въвежда или отменя извънредно положение в страната.

Тези промени дават почти абсолютна власт в ръцете на един човек в така или иначе критикуваната за нарушаването на демократичните принципи Турция на Ердоган.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
18826 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
дуци

2018.06.25 | 10:19

8
БАТЕ ВИ ЕРДО ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ПРЪДНАХТЕ МУ НА РЕЗАНАТА ЧЕПКА , Е СЯ ДУПЕ ДА ИМ Е ЯКО И НА ТУРЧОЛЯТА И НА "НАШИТЕ" СЛУГИНАЖИ
А един дърт пeдepacт говореше

2018.06.25 | 06:23

7
по телевизията, че Ердоган отивал вабанк на тези избори. Какво ли се чудя от такива пишман анализатори, дето незнаят, къде се намират, но парите броят безпогрешно! Ако изборите можеха да променят нещо, Ердоган нямаше да ги провежда!
Пламен

2018.06.25 | 04:39

6
Тоя мошеник има електорат от орки,на снимката си личи,няма един бял и излъчващ интелигентност човек..
Турчина

2018.06.24 | 23:41

4
Ердоган “светът е по голям от пет” аллах да те пази и всички мюслюмани амин

2018.06.24 | 23:44

5
и в корана ли е амин?
разруха

2018.06.24 | 20:21

1
Чак сега Де Пи Сето и техните приятелки от Бе Си Пето здраво го загазиха!!!
Немска свиня

2018.06.24 | 23:23

3
аз викам да обрежем тиквата

2018.06.24 | 20:50

2
Тоталитарната власт винаги работи в полза на обществото и неговата сигурност. За какво ми е „ демокрацията „ - живота ми да е по евтин от този на една кокошка.

Добави коментар

Водещи новини