В Македония все още не знаят дали пречките между Скопие и Атина са изчистени

  • 22 юни 2018 11:15

  • 1267
  • 1
В Македония все още не знаят дали пречките между Скопие и Атина са изчистени
© pixabay

Все още не е ясно дали Гърция е изпратила писма до Европейския съюз и НАТО, с които да потвърди, че са премахнати пречките за интеграцията на Македония в двете международни организации, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“, цитиран от ,,Фокус''.

От медията припомнят, че в сряда Министерството на външните работи на югозападната ни съседка е изпратило нота до външнополитическото ведомство в Атина, с което го информира за ратифицирането на договора за името.

Съгласно договора гръцката държава има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за започване на преговорите за членството на Македония в ЕС. След това Атина трябва да уведоми и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към Алианса.

Законът за ратифициране на споразумението за решаване на спора, както е описан в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 и 845 от 1993 г., прекратяване на временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство беше приет в сряда след гласуване в парламента в Скопие, на което опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъства.

Със споразумението между Скопие и Атина бе договорено официалното име на македонската държава да бъде променено на „Република Северна Македония“ или „Северна Македония“. Споразумението признава македонския език като част от групата на южнославянските езици. Гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония, като това е валидно във всички документи за пътуване. Последната дума за споразумението ще бъде на македонските граждани, които ще гласуват на референдум през есента.

Споразумението за решаване на спора за името между Македония и Гърция бе подписано на 17 юни 2018 г. от министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.06.22 | 23:31

1
да я анексираме тази наша провинция и ще влезе в лелеяния ЕС

Добави коментар

Водещи новини