Хашим Тачи: И Косово, и Сърбия ще спечелят от двустранно споразумение

  • 17 май 2018 10:14

  • 2105
  • 2
Хашим Тачи: И Косово, и Сърбия ще спечелят от двустранно споразумение
© gettyimages (архив)

Преговорите ни с Белград няма да бъдат лесни, каза косовският президент Хашим Тачи (на снимката), предаде сръбското радио Б92.

Лидерът на най-младата балканска държава даде интервю пред медия от родината си след срещата си с първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и колегата си от Сърбия Александър Вучич в София. "Ние сме готови да постигнем споразумение с Белград. Преговорите ще бъдат тежки. Аз обаче съм убеден, че и ние, и Сърбия ще спечелим, ако решим всичките  проблеми между нас", каза още той.

Вучич потвърди за разговорите с Тачи. "Ние си разменихме няколко куртоазни реплики, но нищо повече", поясни държавният глава на западната ни съседка, който нарече Тачи изпълняващ длъжността ръководител на временната администрация в Косово.

Прищина обяви независимост от Белград на 17 февруари 2008 г. Сърбия не признава държавността на бившата си провинция. Въпреки това двете балкански страни започнаха преговори под егидата на Брюксел преговори за разрешаване на спорни въпроси (границите, правата на сръбското малцинство, опазването на православните манастири и други).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2105 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини