Турция за визита на гръцкия военен министър на спорен остров: Yok! (видео)

  • 29 януари 2018 11:07

  • 2815
  • 2
Турция за визита на гръцкия военен министър на спорен остров: Yok! (видео)
© gettyimages (архив)

Турската брегова охрана не допусна кораб, на чийто борд бе гръцкият военен министър Панос Каменос, да акостира на оспорван между двете съседни страни егейски остров, написа анкарският в. Хюриет.

Пътуването на члена на правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли имаше за цел да почете паметта на трима гръцки войници, загинали в района през 1996 г. Служителите на бреговата охрана предупредиха Каменос, че влизането на кораба в акваторията на Турция ще се разглежда като нарушение на суверенитета на страната на два континента и в отговор ще бъдат предприети силови мерки. Корабът "Никофорос" промени маршрута си и Каменос хвърли венец в морето.

Необитаемият остров Кардак (на гръцки Имиа) се намира в Егейско море, близо до турския бряг. До 1912 г. той е бил османско владение, а след това италианско. След Втората световна война островът е станал гръцка власт. Анкара твърди, че той е неин, защото се намира на три морски мили (около 5 километра) от турския бряг, като се позовава на Лозанския договор с Гърция от 1923 г.

Парчето земя стана повод за конфликт между Анкара и Атина преди 22 години. Тогава при падане на гръцки хеликоптер загинаха трима души. Атина обвини съседката си, че е използвала оръжие срещу нейните военни и двете членки на НАТО бяха на ръба на войната. Конфликтът бе потушен едва след твърдата дипломатическа намеса на САЩ.

Валери Зайцев
2815 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
borg

2018.02.26 | 00:05

1
rezaci
...

2018.02.26 | 00:05

2
otg na borg,,,, vie ste predatel

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини