Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат

  • 23 септември 2016 17:53

  • 18245
  • 3
Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
©

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. „Цайт“ (Zeit.de) и испанския в. „Паис“ (ElPais.com) от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция.

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана.

Президентът нарекъл опита за преврат „дар от Бога“ и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, „за да може да бъде над закона и да преследва още хора“, твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването „знаеха всичко, което се случва“, заявява Гюлен.

Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
18245 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.30 | 11:40

3
Ердоган е убиец на народа си същия като наща тиква бойко феса

2016.09.30 | 09:21

2
Самата истина .Чудя се защо международната комисия ,която предлага Фето ,мълчи , а не действа .Не действа ,защото и те са като ЕРДО.

2016.09.30 | 09:16

1
feto ti si predatel na sopstvenata si dirjava,na koy si sluga

Добави коментар

Водещи новини