Арестуван у нас чеченец е организатор на кървавия атентат в Истанбул

  • 30 юни 2016 16:57

  • 11995
  • 7
Арестуван у нас чеченец е организатор на кървавия атентат в Истанбул
© Булфото

Арестуваният преди 5 години на Капитан Андреево чеченец Ахмед Чатаев (36 г.) е заподозрян за организатор на кървавия атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул, пише турския вестник "Yeni Safak".

Трите взрива на летището гръмнаха на входа, на изхода и на паркинга. По последни данни са загинали 42 души ранените са 239.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че събраните улики сочат участие на "Ислямска държава". Полицията подозира в съучастие към атентатите 8 души. Един от тях е задържан, четирима се издирват. Вестникът предполага, че организатор е Чатаев, който по-рано бил приближен на лидера на престъпната организация „Имарат Кавказ” Доку Умаров, а след смъртта му се присъединил към ИД.

Тримата терористи, взривили се на летище „Ататюрк”, произхождат от руския Дагестан, Киргизстан и Узбекистан, пише „Yeni Safak” с позоваване на спецслужбите.

Преди 5 г. - в края на май, Ахмед Чатаев бе арестуван на граничния пункт Капитан Андреево, след като при проверката на документите му станало ясно, че Русия го издирва за тероризъм. Чатаев бе доведен в Хасково и оставен в окръжния следствен арест, след като властите в Москва поискаха официално да екстрадираме там чеченеца. Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Дори преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския окръжен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), пише "Марица".

През 2010 г. Чатаев, известен и като Едноръкия Ахмед, бил арестуван и в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-ти регламент и не позволил на правителството да го екстрадира. Година по-късно Хасковският окръжен съд и впоследствие Апелативният съд в Пловдив постановиха, че чеченецът няма да бъде екстрадиран заради статута на бежанец, даден му от Австрия. Докато течаха делата съмишленици на Ахмед направиха митинг в негова защита във Виена. Отделно от австрийските власти изпратиха и 3 вербални ноти до външното ни министерство през юни 2011-а.

Пред двете съдебни инстанции бяха представени писма от различни правозащитни организации, които от години следят съдбата на Чатаев, включително и от "Амнести интернешънъл". Още преди да приключи делото по екстрадирането тогава, Европейският съд по правата на човека изпрати писмо до нашата държава с искане материалите по процеса да бъдат изпратени веднага в Страсбург, за да се предотврати евентуалното ме предаване на руснаците, спомниха си днес юристи. Чатаев е инвалид 2-ра група. Според правозащитници той е лежал в руски концлагер, след като го ранили в битка в Чечня. Там му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници. Ахмед успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Там живеят двете му съпруги и четирите им деца.

На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!". След края на процеса Чатаев продължил да снове между Австрия, Турция и Кавказ. Според информирани чеченецът със статут на бежанец в Австрия е експерт по експлозивите. Няколко години след излизането му от следствения арест в Хасково Ахмед Чатаев загубил и крака си при подривна акция в Русия, твърдят запознати с делата му. После Ахмед е лекуван първо в Грузия, а впоследствие и в Турция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11995 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.07.05 | 15:51

7
няма да бъде екстрадиран заради статута на бежанец ДА ВИ И .... БЕЖАНЦИТЕ
е отглеждайте си ги но защо загиват невинни

2016.07.02 | 15:14

6
КАК БЕШЕ " ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ"? Е СЕГА СИ БЕРАТ ПЛОДОВЕТЕ ОТ ТОЛЕРАНТНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПОДОБНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ПОМОЩИ Е БОЗАЛ В АВСТРИЯ С ДВЕ ЖЕНИ И ЧЕТИРИ ДЕЦА! ДОКОГА ЕВРОПА ЩЕ ПРИЕМА ПОДОБНИ МАСКИРАНИ КАТО "БЕЖАНЦИ" И НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ЕС ДА СЕ РАЗПУСНЕ, АКО МИСЛЯТ ДА Я КАРАТ ТАКА? ВЕЛИКОБРИТАНИЯ БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВА - НЯМА МЯСТО В ПОДОБНО ФОРМИРОВАНИЕ!

2016.07.01 | 13:50

5
Пуснете Чеченеца да се разходи в нашият парламет!
хаха

2016.07.01 | 13:50

4
Къде е този мазника от хелзинкския комитет дето искаше да награждава затворник да обясни за чеченеца и да носи отговорност! БХК щом чеша език сега да носи отговорносттт!!!

2016.07.01 | 13:50

3
Някакъв вестник писал нещо си и кво?
СТАН

2016.07.01 | 13:50

2
ЕТО ДОКЪДЕ ВОДЯТ ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ В КАВИЧКИ....А МОЖЕШЕ ЧОВЕКА ОТДАВНА ДА Е В ЗАТВОРА!ЕВРОПА ВЪОБЩЕ НЕ Е В ЧАС!ЗАТОВА НЕГОДУВАТ ХОРАТА!
Идеално

2016.07.01 | 13:49

1
Как се чувства БХК, като помагач на терорист убил 50 човека и осакатил 300??? Гордили са от БХК???

Добави коментар

Водещи новини