Ердоган зове за "съвместна борба" срещу тероризма

  • 29 юни 2016 06:37

  • 2510
  • 7
Ердоган зове за "съвместна борба" срещу тероризма
©

36 души бяха убити и 147 ранени в експлозиите на летище "Ататюрк" в Истанбул, предадоха световните агенции, като се позоваха на турски представители и турски медии.

Повечето от загиналите са турски граждани, но има и убити чужденци, заяви турски представител, но не предостави повече подробности за националности, предадоха Ройтерс и ДПА. Друг висш турски представител каза пред Асошиейтед прес, че убитите са дори близо 50.

По информацията на валията на Истанбул Васип Шахин трима атентатори камикадзе са извършили атаката, припомня Франс прес. Друг неназован висш представител каза през АП, че може да са били замесени дори 4 атентатори.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата и призова за обща международна борба срещу тероризма. Ердоган каза, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света.

Призоваваме света, по-специално западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма, каза той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул, ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма. Той подчерта, че целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция.

За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим, припомни Ердоган.

Според властите експлозиите на летището са станали на входа на терминала за международни полети в 22 ч. местно време. Нападателите са стреляли първо с автомати по пътниците и по полицаите, които са били на пост там. Полицаите отвърнали на огъня и камикадзета се взривили.

Засега никой не е поел отговорност, но неназован представител каза, че първите индикации сочат, че Ислямска държава може би стои зад това нападение, предаде Ройтерс.

Нападението предизвика паника на цялото летище, спиране на полети, евакуация на хора, отклоняване на полети до други летища. Американското управление за гражданско въздухоплаване нареди преустановяване на американските полети до Истанбул.

Американското министерство на правосъдието и ФБР, както и други специални агенции предложиха помощ на Турция в разследване на атентата. Американският президент Барак Обама беше информиран за случилото се, а европейски лидери вече осъдиха нападението по време на срещата си на върха в Брюксел.

Оцелели хора на терминала разказват, че нападателите открили огън произволно по всички намиращи се там, а после отекнали 3 взрива, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
2510 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
манипулация

2016.06.30 | 17:12

7
да си мислил когато създаде и спонсорира тези главорези,заедно със цру и мосад.

2016.06.30 | 17:12

6
toq sam i3biva naroda si
сейхан

2016.06.30 | 17:10

3
никой вече не може да спаси туркия това да го знаете твърде много злини се извършиха към кюрдите , толкова много убийства турците ще плачат с глас , и това което направиха в истока бомбардировките на мирни граждани ,живи ги обстрелваха с танкове и горяха в апартаментите това сега всеки един кюрд иска да си отмъсти това нне е ислямска държава както умело ви манипулират тука по новините това са пкк която има да си наваксва броя на жертвите

2016.06.30 | 17:11

5
lajtsi ste. s takiva laji mojete da stignete samo pod krivata krusha. kopekler, hayvanlar, mikroplar... teroristi

2016.06.30 | 17:11

4
da te nachukam v ustata terorist smotan
Адаам

2016.06.30 | 17:10

2
>Сейхан, няма да има и не е имало по кърваво освобождение на д-ва. Кюрдистан ще го има и въпрос на време (още кръв, и оставка ма режима Ердоган) кюрдите са изстрадал народ (не е правилно да се сравняват страдания на един с друг народи). Нека господ ги насочва в делата им, който не е чувал и виждал как се умира за свобода сега чува и вижда!
гошо

2016.06.30 | 17:09

1
Смях!ЦРУ обърнаха питомците си срещу манафа,а?Точно както нахендриха кучето си Садам Хюсеин.

Добави коментар

Водещи новини