Шумен съдебен процес заради откраднатите произведения на Талев

  • 27 март 2016 07:30

  • 3050
  • 4
Шумен съдебен процес заради откраднатите произведения на Талев
© Фейсбук

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев, пише в. "Труд".

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев. Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Д. Талев. „Железният светилник“ и „Преспанските камбани“ са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права. Но по-големият проблем е, че македонистите са „превели“ романите на своя измислен, по нареждане на Коминтерна, „македонски език“, който писателят Талев приживе отричал.

Най-фрапираща обаче е фалшификацията на оригиналния литературен текст, в който думите „българи“ и „български“ са били подменени с „македонци“ и „македонски“, а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС. Конкретно Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев.

Има и друг въпрос - как и защо българските дипломати в Скопие са „проспали“ излизането на скандалните фалшифицирани издания, при положение че „Преспанските камбани“ са публикувани през 2010 г., а „Железниот светилник“ - няколко години преди това?!

Novini.bg
3050 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.01 | 16:47

4
Има и друг въпрос - как и защо българските дипломати в Скопие са „проспали“ А КАЖЕТЕ ПАК ЧЕ ГРОБ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ МАМАТА ИМ ЯЛОВА ДА ЕВА !

2016.03.31 | 21:33

2
Тъпанар! И "еването" ти е такова като мисленето.

2016.03.31 | 21:31

1
ГЕРБ са "проспали" Преспанските камбани,но Железният светилник е "проспан от Тройната коалиция,която също не си мръдна гъза за България.

2016.04.01 | 16:47

3
Кой друг ако не Джамбазки? Браво, има един на който може да се разчита.

Добави коментар

Водещи новини