Еврокомисар: Българите допринасят за икономическия растеж на Германия

  • 05 октомври 2013 17:51

  • 1932
  • 5
Еврокомисар: Българите допринасят за икономическия растеж на Германия
©

Румънците и българите допринасят съществено за икономическия растеж на Германия, заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от румънската телевизия Антена 3. Румънците и българите имат съществен принос за икономическия растеж на Германия, а премахването на ограниченията на трудовия пазар от 1 януари 2014 г. не представляват "никаква заплаха", увери европейският представител, предаде БТА.

"Напротив, икономиката на Германия е в растеж, има много незаети работни места и тук идват най-вече млади хора. Затова виждам само предимства и за двете страни", посочи Андор.

Мнозинството от румънците и българите, намиращи се в Германия, "работят, имат важен принос за икономическия растеж, плащат такси и социални осигуровки", добави еврокомисарят.

Той отхвърли твърденията на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, според когото "всеки, който идва в Германия, за да получава социални помощи, трябва да бъде връщан обратно".

"Не е работа на министъра на вътрешните работи да се занимава с такива проблеми. С тях се занимава министърът на труда. И ако румънците и българите не намерят работно място в Германия и прибягнат до социални помощи, те имат право да останат само три месеца. Това е европейско правило, няма нужда от предупреждения в този смисъл", подчерта Андор.

По отношение на опасенията на някои кметове на германски градове от възникване на социални проблеми заради новодошлите и липсата на средства, еврокомисарят призова за солидарност и обеща помощ от ЕС.

"Призовавам за солидарност в Германия. Градовете, намиращи се под натиск, трябва да бъдат подкрепени. И Брюксел може да помогне. Имаме много структурни фондове", посочи европейският представител. На въпрос колко румънци и българи може да дойдат в Германия догодина, Андор заяви, че броят им може да достигне около 72 000 души, с 1000 повече отколкото през 2012 г. Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Малта и Великобритания все още налагат ограничения на пазара на труда за румънците и българите.

През декември 2012 г. Европейската комисия се съгласи Испания повторно да въведе трудовите ограничения за румънски работници заради икономическата и финансова криза. Ограниченията ще бъдат премахнати от всички членки на ЕС на 1 януари 2014 г., напомня телевизия Антена 3.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1932 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Слава на Горбачов и Елцин

2022.11.13 | 19:50

5
Русия васал на САЩ, бивш соцлагер още васал на Германия.
Ammy

2013.11.30 | 16:36

4
How neat! Is it really this siempl? You make it look easy.
Gilclecio

2013.11.28 | 15:10

3
That's a smart way of thniinkg about it.
Nurul

2013.11.28 | 11:00

2
It's good to get a fresh way of lonoikg at it.
Dudunk

2013.11.27 | 03:11

1
Life is short, and this article saved vabulale time on this Earth.

Добави коментар

Водещи новини