Белгия изтегля контингента си от Афганистан

  • 01 октомври 2012 10:51

  • 505
  • 0
Белгия изтегля контингента си от Афганистан
© Getty Images/Guliver

Белгийската армия започна снощи изтеглянето си от Афганистан, съобщи агенция Белга. Това е началото на края на най-продължителната мисия на белгийски военни зад граница - близо 10 години.

В този период контингент от около 300 военни участва в охраната на летището в Кабул. За периода от поемането на мисията през 2003 г. не е била допусната и най-малката загуба, а в изпълнението на задачите са участвали няколко хиляди белгийски военни, с ротация на четири месеца, се посочва в информацията. През 2007 г. четирима военнослужещи бяха ранени леко при нападение в зоната извън периметъра на летището, отбелязва агенцията.

Военните определят мисията като неблагодарна и твърде статична. В Афганистан днес има около 150 белгийски военни, чието изтегляне се очаква да приключи до 16 октомври. Решението за прекратяване на белгийското участие в силите на ИСАФ под командването на НАТО бе взето в средата на миналата година от федералното правителство. Мисията на белгийските охранители е била предадена в неделя на бойци от Унгария и от Португалия. Оборудването на белгийския контингент - превозни средства, въоръжение и средства за свръзка, ще бъде пренесено от Афганистан по-късно с помощта на транспортен самолет Ан-124 до Турция, а след това по море до Белгия, уточнява вестник "Соар".

Според началника на отбраната на Белгия ген. Жерар ван Келенберге, мисията е струвала на федералния бюджет между два и три милиона евро. Няколко десетки белгийски военни остават в Афганистан и след изтеглянето на основния контингент, за да продължат работата си в командването на ИСАФ и в мисиите за обучение на местната армия. Те ще бъдат разположени в Кундуз, Мазар-и-Шариф и Кандахар. Последните белгийски военни ще бъдат изтеглени през 2014 г., когато приключва мисията на ИСАФ. Дотогава се предвижда шест белгийски изтребителя Ф-16 да продължат патрулни полети по 200 часа месечно.

Последвайте канала на

БТА
505 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини