Китай ще предприеме контрамерки срещу Тайван

  • 27 октомври 2024 09:01

  • 334
  • 0
Китай ще предприеме контрамерки срещу Тайван
© pixabay

Китай ще предприеме "контрамерки", за да защити своя суверенитет и териториална цялост, заяви правителството, като се възмути от пакета за продажба на оръжия на стойност 2 млрд. долара от САЩ на Тайван.

Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за самозащита, въпреки липсата на официални дипломатически връзки, което предизвиква постоянния гняв на Пекин, припомня "Ройтерс".

В петък Пентагонът съобщи, че Съединените щати са одобрили пакет за продажба на оръжия на Тайван на стойност 2 млрд. долара, включително доставката за първи път на острова на усъвършенствана ракетна система за противовъздушна отбрана, изпитана в Украйна.

В изявление късно в събота китайското външно министерство заяви, че категорично осъжда и се противопоставя на продажбите и е отправило " официални изявления" към Съединените щати.

Тайван не дава на "външни сили" да променят бъдещето му

Китай настоятелно призовава Съединените щати незабавно да прекратят въоръжаването на Тайван и да спрат опасните си действия, които подкопават мира и стабилността в Тайванския проток, добави то.

"Китай ще предприеме решителни контрамерки и ще вземе всички необходими мерки, за да защити твърдо националния суверенитет, сигурност и териториална цялост", заяви министерството, без да уточнява.

През последните пет години Китай засили военните си действия около демократично управлявания Тайван, чието правителство отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, включително провеждането на нов кръг от военни игри по-рано този месец.

Правителството на Тайван приветства новата продажба на оръжия, която е 17-ата за администрацията на Байдън на острова.

Последвайте канала на

Калина Христова
334 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини