Мусонните дъждове предизвикаха хаос в Централна Африка

  • 15 октомври 2024 11:34

  • 111
  • 1
Мусонните дъждове предизвикаха хаос в Централна Африка
©

През последните месеци тежки дъждове предизвикаха мащабни наводнения във всички 23 провинции на Чад, разрушиха язовир в Северна Нигерия, повредиха древни сгради в пустинния град Агадез в Нигер и доведоха до смъртта на над 1 460 души в страните от Субсахарска Африка, показват данни на ООН, цитирани от "Ройтерс".

Наводненията засегнаха не само обичайно уязвимите райони, но и пустинни зони, където обикновено падат малко валежи, разкривайки сериозни пропуски в инфраструктурата и подготвеността на властите за такива бедствия. Властите в някои страни, като Мали, обявиха национално бедствие и отложиха началото на учебната година, тъй като училищата бяха използвани като убежище за разселените семейства.

Според климатолози, нарастващата интензивност на дъждовете е свързана с глобалното затопляне, като Западна Африка преживява период на по-интензивни мусони след продължителна суша през 70-те до 90-те години на миналия век. През 2023 г. Световната метеорологична организация и други международни организации стартираха план за подобряване на системите за ранно предупреждение за природни бедствия в Африка, където достъпът до такива системи е най-нисък в света.

Порои заляха пустинята Сахара

Въпреки наличието на прогнози за проливни дъждове, бедните общности, които са най-засегнати, често нямат необходимите ресурси да реагират ефективно на предупрежденията, показват данни от проучвания.

Последвайте канала на

Калина Христова
111 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.15 | 13:13

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини