Тайванският президент обеща "да защитава демократичен Тайван"

  • 14 октомври 2024 09:41

  • 143
  • 3
Тайванският президент обеща "да защитава демократичен Тайван"
© Pixabay

Тайванският президент Уилям Лай обеща "да защитава демократичен Тайван" на фона на провежданите от Китай мащабни военни маневри, предаде Франс прес.

"Пред лицето на външните заплахи бих искал да уверя моите сънародници, че правителството ще продължи да защитава демократичната и свободна конституционна система, да защитава демократичен Тайван и да гарантира националната сигурност", заяви Лай във Фейсбук.

Тайванската брегова охрана обяви днес, че е арестувала китайски гражданин след "проникване" на един от крайните тайвански острови, на фона на военните маневри около основния остров.

"Не може да се изключи, че този таен опит на борда на малка лодка може да е бил нахлуване в "сива зона", свързан с китайските военни учения", се казва в изявление на тайванската брегова охрана, пише БТА.

Повечето тайванци са готови да се бият в случай на китайско нашествие

"Сива зона" е понятие в международните отношения за враждебни маневри, които не включват открита война, припомня АФП.

Според бреговата охрана мъжът, чиято възраст все още не е уточнена, е пресякъл незаконно с надуваема лодка към Тигровия остров . Той е част от островна група на няколко километра от китайския крайбрежен град Сямън, в провинция Фуцзян, но те са под контрола на Тайпе.

Видеозапис, публикуван от тайванската брегова охрана, показва как служители връзват китките на мъжа с пластмасови връзки, преди да го качат на лодка. Бреговата охрана подчерта, че е "засилила бдителността си" и следи ситуацията непрекъснато.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
143 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.14 | 12:20

3
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

2024.10.14 | 09:54

1
Психично болния Мирослав Блажев от Севлиево разсмива по цял ден сайта, със злобата си за копейките и рашистите. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. Отвлече автобус с пътници преди години!

2024.10.14 | 10:36

2
БЛАЖЕВ е РОГОНОСЕЦ и БЕЗПЛОДЕН ГЕЙ!

Добави коментар

Водещи новини