Японският премиер Фумио Кишида ще направи двудневно посещение в Южна Корея

  • 03 септември 2024 11:55

  • 137
  • 0
Японският премиер Фумио Кишида ще направи двудневно посещение в Южна Корея
© gettyimages

Японският министър-председател Фумио Кишида ще направи двудневно посещение в Южна Корея в петък и ще проведе разговори на високо равнище с президента Юн Сук-йол, предаде Киодо, позовавайки се на съобщение на президентската канцелария на Южна Корея.

Юн и Кишида ще направят "преглед на постиженията на сътрудничеството между двете страни до момента и ще обсъдят начини за засилване на сътрудничеството в двустранни, регионални и международни области", се казва в изявление на президентската канцелария.

Кишида трябва да се оттегли от поста министър-председател след изборите за нов лидер на водената от него Либерално-демократическа партия на 27 септември. На пресконференция миналата седмица Юн заяви, че ще продължи да работи за подобряване на отношенията между Сеул и Токио и с наследника на Кишида.

Двустранните отношения се подобриха, след като през март 2023 г. Сеул заяви, че подкрепяна от южнокорейското правителство фондация ще изплати обезщетения на ищци, спечелили съдебни дела срещу японски компании във връзка с извършването на принудителен труд по време на колониалното управление на Япония на Корейския полуостров (1910-1945 г.), пише БТА.

Японският премиер Фумио Кишида няма да се кандидатира за нов мандат начело на партията си

Япония заяви, че всички въпроси, произтичащи от нейната колонизация на Корейския полуостров, са били уредени съгласно двустранно споразумение от 1965 г.

Неотдавна Южна Корея се противопостави на включването на комплекс от златни и сребърни мини на японския остров Садо в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради принудителния труд, който е трябвало да извършват корейците по време на войната. През юли обаче ЮНЕСКО реши да включи миннодобивния комплекс в списъка си, след като Сеул заяви, че е дал съгласието си въз основа на предварителното условие, че Япония ще предостави пълно обяснение на "цялата история" на комплекса на място, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини