Хиляди участваха в първия гей прайд парад в столицата на Непал

  • 20 август 2024 15:16

  • 289
  • 3
Хиляди участваха в първия гей прайд парад в столицата на Непал
© Getty Images архив

Хиляди представители на ЛГБТИ+ обществеността и нейни поддръжници излязоха днес на първия прайд парад в непалската столица Катманду, откакто Върховният съд на страната разреши миналата година на гей двойките официално да сключват брак, предаде Асошиейтед прес.

Ежегодното събитие се състои по време на Фестивала на кравите (Гай джатра). В парада се включиха чуждестранни дипломати и представители на непалските власти, включително министър от кабинета.

"Фестивалът Гай джатра е дългогодишна традиция и всички ние сме тук, за да помогнем тя да се запази и да продължи във времето. Като сексуално малцинство ние даваме своя принос за спасяването на традицията. Също така празнуваме деня като парад на гордостта", казва Бхумика Шрестха, активист за правата на хомосексуалните.

Прайдът в Кьолн събра над 1,2 милиона души по улиците на града

Фестивалът Гай джатра се празнува в памет на починалите през годината членове на семейството, но отдавна по същото време се организират и други събития, привличащи участието на сексуалните малцинства, отбелязва АП. 

След години на борба през ноември Върховният съд разреши еднополовите бракове и нареди на правителството да предприеме мерки за тяхното регистриране. 

След съдебно решение от 2007 г. непалското правителство беше помолено да направи промени в полза на ЛГБТИ+ хората, като официално беше признат третият пол и гражданите на Непал вече могат да го отбелязват в паспорти и други документи за идентификация. В конституцията, приета през 2015 г., също така изрично се посочва, че не е приета дискриминацията въз основа на сексуална ориентация, посочва АП.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
289 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.20 | 15:58

3
Най-популярното и ефективно средство за отслабване в света блокира апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диети, да ходите на фитнес, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, просто опитайте и завинаги ще забравите за излишните килограми. Ето това лекарство:----> use.my/ketoex

2024.08.20 | 15:46

2
gejzeri
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.08.20 | 15:41

1
СМЪРТ ЗА ОКУПАТОРА И ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ!

Добави коментар

Водещи новини