Индия обяви висока степен на тревога по границата си с Бангладеш

  • 05 август 2024 15:49

  • 776
  • 1
Индия обяви висока степен на тревога по границата си с Бангладеш
© Getty images

Индийските Сили за гранична сигурност (СГС) обявиха "висока степен на тревога" сред всички свои формирования по 4096-километровата граница между Индия и Бангладеш, съобщи националната новинарска агенция Прес тръст ъв Индия, цитирана от БТА.

По-рано днес министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед подаде оставка и напусна страната, като според информация на "Си Ен Ен-Нюз 18" тя вече е пристигнала индийския град Агартала.

Началникът на СГС Далджит Сингх Чаудхари и други високопоставени ръководни лица посетиха Колката (столицата на щата Западна Бенгалия), за да се запознаят със ситуацията по границата. Всички полеви командири на СГС са получили нареждане "незабавно да разположат по границата всички свои служители". 

Протестиращи нахлуха резиденцията на премиера на Бангладеш. Той избяга в Индия

Границата между Индия и Бангладеш минава през пет индийски щата, като най-големият участък от 2217 км се пада в Западна Бенгалия.  

Говорител на индийските железници съобщи, че са спрени всички влакове, които пътуват към Бангладеш, предаде още Ройтерс.

Шведската модна компания "Ейч енд Ем" (H&M), която има много заводи в Бангладеш, изрази загриженост във връзка с развоя на политическата ситуация и от насилието в страната. Компанията допълни, че нейни служители постоянно следят ситуацията на място. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Комунисти сър

2024.08.05 | 15:59

1
Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина е заявила по време на среща с генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, че страната ѝ е „заинтересована от строителството“ на още атомни енергоблокове на площадката на изграждащата се в момента АЕЦ „Рупур“.

Добави коментар

Водещи новини