Наводнения и суша в различни краища на Китай

  • 17 юни 2024 06:43

  • 2187
  • 0
Наводнения и суша в различни краища на Китай
© gettyimages

Около 36 000 души са били евакуирани след тежките наводнения, причинени от проливните дъждове в югоизточната китайска провинция Фуцзян, предадоха ДПА и Синхуа.

Според местните власти големи части от Фуцзян са били опустошени от продължилите няколко дни силни валежи, което е накарало властите да издадат заповед за евакуация. Към събота вечерта около 179 800 души са били засегнати от валежите.

Наводненията са нанесли щети на 12 350 хектара реколта, като преките загуби възлизат на около 225 млн. долара. Предишната вечер някои хидроложки станции на 11 реки в провинцията са отчели нива на водата, надхвърлящи с до 3,65 м опасното равнище. До вчера сутринта нивото на водата в седем станции оставаше над тази граница.

Китайските власти предупредиха в неделя вечерта, че в няколко региона се очакват нови силни валежи. По данни на Националния метеорологичен център днес се очакват валежи в части от югоизточните провинции Чжъцзян, Фуцзян, Цзянси, Хунан и Гуандун, а по-западните провинции Гуейчжоу, Гуанси, Съчуан и Юнан да бъдат засегнати от силни валежи или бури.

Според центъра се прогнозират силни валежи, достигащи над 70 милиметра на час, както и гръмотевични бури.

Жеги и наводнения морят Китай

Министерството на водните ресурси и отдела по метеорология издадоха предупреждение от оранжево ниво, което е второто най-високо.

В същото време през изминалата седмица голяма част от северната част на Китай, включително столицата Пекин, бяха подложени на високи температури, отбелязва Асошиейтед прес. Националният метеорологичен център издаде предупреждение за горещини, като прогнозира високи температури от около 38 градуса днес в някои части на Пекин и близките райони, както и в Синцзян-уйгурския автономен район и във Вътрешна Монголия.

Липсата на валежи в Северен Китай породи опасения за селскостопанската продукция през тази година. Китайският вицепремиер Лю Гуожун призова за усилия за предотвратяване на сушата в събота по време на инспекционна обиколка в провинция Хъбей, която граничи с Пекин.

Последвайте канала на

Калина Христова
2187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини