Нарендра Моди положи клетва за трети премиерски мандат

  • 09 юни 2024 18:53

  • 238
  • 0
Нарендра Моди положи клетва за трети премиерски мандат
© Getty Images

Лидерът на индийската партия "Бхаратия Джаната" Нарендра Моди положи клетва за трети премиерски мандат начело на коалиционно правителство, след като за всеобща изненада не успя да си осигури мнозинство на изборите, предаде Ройтерс. 

Моди положи клетва пред президента Драупади Мурму на тържествена церемония в двореца на държавния глава в Делхи, където се бяха събрали хиляди високопоставени лица, сред които лидерите на седем страни от региона, индустриалци и боливудски звезди. 

Моди започва политическата си кариера в хиндуистката националистическа партия "Раштрийа Сваямсевак Санг", която е идеологически предшественик на "Бхаратия Джаната". Той е едва вторият индийски лидер след Джавахарлал Неру, който застава за трети пореден път начело на правителство.

Седемдесет и три годишният Моди си осигури третия мандат на вота, приключил на 1 юни, след като получи подкрепата на 14 регионални партии от ръководената от него коалиция Национален демократичен алианс (НДА).  На изборите през 2014 г. и 2019 г. "Бхаратия Джаната" спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента.

Индийският премиер Нарендра Моди ще положи клетва за третия си мандат на 9 юни

При миналия си мандат Моди издигна Индия до петата най-голяма икономика в света и страната утвърди позициите си на международната сцена, но управлението му беше белязано от някои неуспехи във вътрешнополитически план - безработица, високи разходи за живот при ниски доходи, задълбочаване на религиозните разногласия, коментира Ройтерс.

Новият мандат на Моди вероятно ще бъде изпълнен с предизвикателства, свързани с постигането на консенсус по спорни политически и свързани с политиките въпроси в условията на различия в интересите на регионалните партии и по-силна опозиция, смятат анализатори.

Регионалните му партньори от НДА вероятно ще оказват натиск върху "Бхаратия Джаната" да отпуска повече средства, за да обезпечи благосъстоянието на хората и коалицията да си върне избирателите, които загуби тази година. 

Предизборната кампания на Моди беше белязана от религиозна реторика и критики към опозицията, която по думите на индийския лидер иска да облагодетелства на 200-милионното мюсюлманско малцинство в Индия. След шокиращото поражение обаче премиерът смекчи тона си, отбелязва БТА. 

"Спечелихме мнозинство, но единството е от решаващо значение за управлението на тази страна и ще се стремим към единство", заяви вчера Моди, след като НДА официално го избра за ръководител на коалицията. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини